Як схожі на ЛСД гриби впливають на настрій та страх смерті: вчені розкрили деталі

Як схожі на ЛСД гриби впливають на настрій та страх смерті: вчені розкрили деталі

Фото: pinterest.com

Навіть через 5 років після вживання препарату були помітні позитивні зміни.

Учені вважають, що вживання однієї дози сполуки, яка є в "чарівних" псилоцибінових грибах, може зменшити тривожність та депресію у онкологічних хворих. Такий висновок зробили вчені з Медичної школи Нью-Йоркського університету імені Гроссмана, їхнє дослідження опубліковане у журналі Journal of Psychopharmacology.

Дослідники встановили, що пацієнти, які вживали псилоцибін, відчували себе менш деморалізованими та менше боялися померти. Більше того, у поєднанні з сеансами психотерапії ці покращення спостерігалися навіть через чотири роки після першого прийому препарату. Науковці вважають, що результати свідчать про те, що гриби можуть лікувати проблеми психічного здоров’я серед онкохворих.

Псилоцибін - це природний галюциноген, який виробляється більш ніж 200 видами грибів. Він викликає почуття ейфорії та сенсорних спотворень, подібних до дії лізергінової кислоти або ЛСД.

У першому дослідженні 29 онкологічних хворих проходили дев'ять сеансів психотерапії, вживаючи одну дозу псилоцибіну або плацебо, ніацину, що імітує ефект психоделічного препарату. За сім тижнів всі учасники змінили лікування. Вчені спостерігали за зміною стану тривоги, депресії і екзистенціального дистресу.

Псилоцибін викликав негайне, істотне і стійке поліпшення стану тривоги і депресії, а також призводив до зниження пов'язаної з раком деморалізації і безнадії, поліпшення духовного благополуччя і підвищення якості життя. Препарат викликав стійку антитоксичну і антидепресивну дію.

"Здається, наркотик сприяє глибокому, змістовному досвіду, який залишається з людиною і може кардинально змінити її розум і світогляд", - вважає співавтор дослідження Габбі Агін-Лібес.

Хоча вчені помітили, що антибактеріальні та антидепресантні властивості препарату зберігалися через 6,5 місяці після лікування, мало що відомо про ефективність препарату в довготривалій перспективі. 

Друге дослідження є найтривалішим вивченням впливу псилоцибіна на пов'язані з раком психіатричні розлади на сьогодні. В рамках цього дослідження вчені спостерігали за підгрупою учасників з початкового дослідження приблизно через три і 4,5 року після одноразового введення псилоцибіна.

Приблизно 60-80 відсотків учасників все ще мали антидепресантний або анксіолітичний ефекти протягом 4,5 років спостереження. Переважна більшість учасників (від 71 до 100 відсотків) вважали, що причиною позитивних змін в житті стала псилоцибінова терапія.

Вчені попереджають, що псилоцибін за своєю суттю не призводить до позитивних терапевтичних ефектів без психотерапії і за використання в неконтрольованих умовах. 

Дослідники вважають, що псилоцибін може бути корисним інструментом для підвищення ефективності психотерапії в цілому.

"Наші висновки говорять про те, що терапія псилоцибіном є перспективним засобом поліпшення емоційного, психологічного та духовного самопочуття пацієнтів із небезпечним для життя раком. Це може глибоко перетворити психо-онкологічну допомогу хворих на рак, і, що важливо, можна використовувати в умовах хоспісу, щоб допомогти смертельно хворим на рак наблизитися до смерті з поліпшенням емоційного та духовного самопочуття", - заявив доцент кафедри психіатрії в NYU Langone Health Доктор Стівен Росс.

Вчені стверджують, що приблизно 40 відсоткам людей у всьому світі буде діагностовано рак протягом життя, а у третини розвинеться тривога або депресія, пов’язані з їхнім захворюванням.

Дослідження показали, що це призводить до зростання рівня самогубств, зниження рівня виживання та загальної гіршої якості життя. Тому потрібні альтернативні ліки.

Нагадаємо, у грудні 2019 року вчені Університету Техасу і Університету Флориди в США знайшли безпечні та ефективні препарати проти невиліковних типів раку крові у дорослих і дітей. 

Заради порятунку онкохворої одеситки діти влаштували різдвяний флешмоб

Заради порятунку онкохворої одеситки діти влаштували різдвяний флешмоб

Повʼязані теми:

Наступна публікація