Знайдені в Ізраїлі глиняні голови можуть бути найбільш раннім зображенням обличчя Бога

Знайдені в Ізраїлі глиняні голови можуть бути найбільш раннім зображенням обличчя Бога

Знайдені в Ізраїлі глиняні голови можуть бути найбільш раннім зображенням обличчя Бога

Фото: Israel Antiquities Authority

Деякі експерти заперечують це припущення, адже створення "всього, що на небесах вгорі" було заборонено.

За словами археолога, 3000-річні чоловічі глиняні голови, знайдені в Ізраїлі, можуть показати найбільш раннє зображення обличчя Бога.

Про це пише Daily Mail.

Статуетки були викопані уздовж невеликих кінних статуй, вони зображують бородату людину із випуклими рисами, вушними отворами для прикрас і короною.

Йосеф Гарфінкель висунув суперечливе твердження про те, що, за біблійним писанням, це може бути Бог верхи на коні. Однак ідея Гарфінкеля була відкинута археологами, які стверджують, що створення "всього, що на небесах вгорі" було заборонено в цей період часу.

Гарфінкель засновує ж свої твердження на тому факті, що всі три статуетки датуються 9-10 століттями і були знайдені біля кінних статуй і в місцях поклоніння.

Одна голова була виявлена ​​десять років тому в Хірбет-Кейяфе, приблизно за 12,4 км від Тель-Мотзи, де Шуа Кісілевіц і Одед Липшиц виявили дві інші голови на початку 2020 року.

Гарфінкель почав замислюватися, чи пов'язані ці глиняні голови, це якщо це бог, то який. Він звернувся до книги пророка Авакума і Псалмів, щоб знайти відповіді.

Одне з пояснень він знайшов у псалмі 68:4, де говориться: "Співайте Богові, співайте похвали Його імені. Прославляйте того, хто їде на хмарах".

Деякі біблійні традиції описують Яхве як наїзника на небі або хмарах, точно так же, як в чаду. Але деякі тексти представляють нову розробку, в якій він їде на коні

додав експерт

Інші глиняні голови, знайдені в Тель-Моце, були знайдені у храмі неподалік від Єрусалима, і через біблійні вказівки, що забороняють подібні зображення, команда припускає, що цю область використовували для поклоніння різним богам - "не тільки Яхве".

Археологи Шуа Кісілевіц и Одед Ліпшиц відкидають заяви, хоча погоджуються, що фігури використовувалися для поклоніння - команда описує їх як "людські фігури".

Хоча ми не можемо виключити можливість того, що людські голови з Мотц і Кейафи зображували богів, у них немає жодних знаків, символів або атрибутів, виявлених на фігурах і візуальних зображеннях по всьому стародавньому Близькому Сходу, що ідентифікує їх як божественні фігури. 

пояснили експерти

Нагадаємо, жителі села Санта-Крус-Уеуепякстла, штат Пуебла, на південному сході Мексики, виявили дві доіспанські стели і десятки гліфів, вирізаних на камені. Вони були у віддаленому місці на верхівці гори Сьєрро-де-ла-Пенья. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація