Знайшли підтвердження: науковці з'ясували, де може "ховатися" життя на Марсі

Знайшли підтвердження: науковці з'ясували, де може "ховатися" життя на Марсі

Фото: Getty Images

Раніше вчені вже припускали, що частина надр планети може бути заселена різними мікроорганізмами.

На Марсі знайшли підтвердження того, що там може існувати життя. Ховатися воно може в підземних водах і породах.

Про це пише Dailymail.

Група вчених з Університету Брауна вивчила хімічний склад порід, які фактично є марсіанськими метеоритами. Це фрагменти, що відірвалися від Червоної планети і потрапили на Землю.  Вони визначили, що ці породи при постійному контакті з водою починають виробляти хімічну енергію. Саме вона потрібна для появи і підтримки життя мікробних спільнот. Їх можна порівняти з тими мікроорганізмами, які виживають в неосвітлених глибинах Землі. У цієї реакції є назва - радіоліз. Вона ще виникає, коли радіоактивні елементи в породах розбиваються об воду і вступають у реакцію з атомами водню і кисню, які збирають мікроби для отримання енергії.

Науковий співробітник Лабораторії реактивного руху NASA Джессі Тарнас, який керував даним дослідженням, резюмував:

"Велике значення для науки про підземні дослідження полягає в тому, що всюди, де у вас є грунтові води, є хороший шанс, що у вас буде достатньо хімічної енергії для підтримки підповерхневого мікробного життя."

Нагадаємо, що "Винахідливість" здійснив другий успішний політ над поверхнею Марса. Цього разу він піднявся на 5 метрів, літав 52 секунди й встиг зробити кілька фото, які невдовзі НАСА отримає на Землі. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація