Учені встановили зв'язок між поганою екосистемою і фекаліями мамонтів

Учені встановили зв'язок між поганою екосистемою і фекаліями мамонтів

Учені встановили зв'язок між поганою екосистемою і фекаліями мамонтів / Фото: Daily Mail

Зникнення мамонтів позначилося на екосистемі. 

Людству загрожує небезпека через зникнення великих ссавців, зокрема гігантських китів і мамонтів, які підтримували екосистему.

Ці тварини переносили необхідні поживні речовини з морських глибин на береги, вгору за течіями річок і до вершин гір. Тепер цю функцію нікому виконувати.

Про це пишуть автори у одній із наукових розвідок у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Масове вимирання і винищення великих тварин зруйнувало цю планетарну систему. "Порушений глобальний цикл послаблює здоров'я екосистем, шкодить риболовецькій галузі і сільському господарству", - зазначає співавтор статті Джо Ромен.

Мамонти на суші переносили фосфор та інші поживні речовини (у вигляді фекалій, сечі та інших продуктів життєдіяльності) у різні райони, таким чином сприяючи покращенню екосистеми.

Наразі здатність тварин це робити знизилася на 96%. Людська діяльність призвела до концентрування поживних речовин в декількох окремих стоянках.

Що стосується моря, то здатність китів та інших ссавців переносити фосфор з глибин морів до поверхні і на сушу знизилася майже на три чверті. Вчені підрахували, що до початку широкомасштабного китобійного промислу тварини переносили близько 340 мільйонів кілограмів, зараз же ця цифра скоротилася до 75 мільйонів. Крім того, вимирання морських птахів і риб, що нерестяться, позбавило сушу ще 110 мільйонів.

Нагадаємо, вчені дослідили зв'язок між татуюванням і агресивністю людиниМалюнки на тілі роблять люди з надлишком тестостерону в крові.

Повʼязані теми:

Наступна публікація