Зонд NASA зібрав зразки з астероїда Бенну: як відбувалася унікальна операція за 330 млн км від Землі

Зонд NASA зібрав зразки з астероїда Бенну: як відбувалася унікальна операція за 330 млн км від Землі

До астероїда Бенну діаметром з 103-метровий хмарочос в Нью-Йорку Empire State Building космічний зонд вилетів чотири роки тому.

Американський зонд пограв у квача з астероїдом, підлетів до нього, покружляв, торкнувся і втік з цінними пробами ґрунту космічного тіла. Операція за 330 мільонів кілометрів від Землі для NASA унікальна.

Як вона відбувалася, які були ризики і коли вчені зможуть почати досліджувати здобуте - у сюжеті ТСН.Ранок. 

До астероїда Бенну діаметром з 103-метровий хмарочос в Нью-Йорку Empire State Building космічний зонд вилетів чотири роки тому. Вчені відкрили його наприкінці 1990 років і вирахували: є мінімальна можливіть зіткнення Бенну з Землею наприкінці 21 століття. Це одразу насторожило всіх фанатів апокаліпсису.

Натомість для планетологів астероїд Бенну передовсім цікавий можливістю зняти з нього проби, які можливо змінять уявлення людства про становення всесвіту і Землі. Підлетівши до астероїда, зонд майже два роки кружляв навколо, дозволяючи вченим картографувати його поверхню і обирати місце для блискавичної посадки.

"Зонд торкнеться поверхі Бенну на п'ять секунд і випустить газ, який підійме з поверхні частки ґрунту і змусить їх залетіти до отвору зонду. Після цього зонд запустить двигун і відлетить від астероїда на безпечну відстань. Вже тоді ми заміряємо, скільки зразків він набрав, і вирішимо, чи достатньо їх для того, аби повертати зонд до Землі", - розповіла планетологиня Люсі Лім.

Американський зонд пограв у квача з астероїдом

Американський зонд пограв у квача з астероїдом

Поверхня Бенну вкрита скелями, а тому сідати на неї зонду було надзвичайно ризиковано. Приміром, як паркуватися у тісну щіль між двома шалено дорогими машинами. Останні миті перед посадкою - космічний центр в Денвері тамує подих. Затримка в передаванні данних - 18,5 хвилин. Тож втручатися в те, що відбувається там, за мільйони кілометрів від землі, вже неможливо.

"Зразки ґрунту зібрано. Завдяки цим проблам ми зможемо дістати дитячу фотографію сонячної системи, зрозуміти, якою була її хімія мільярди років тому", - розповіла планетологиня Мішель Теллер.
 
До Землі, якщо все буде гаразд, зонд повернеться через три роки.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація