Зубаті очі: вчені виявили у акул дивний захисний шар очного яблука

Зубаті очі: вчені виявили у акул дивний захисний шар очного яблука

Фото: Pexels

Ці зубці можуть бути важливими для оцінки середовища.

Морські біологи з Японії описали акул з зубами на очах, які захищають очні яблука риб від пошкоджень.

Про це пише IFL Science.

Китова акула Rhincodon typus - найбільша риба в океані, довжина якої сягає 18 метрів. Дослідники з Окінавського дослідного центру Churashima, Японія, досліджували акваріумних китових акул і мертві зразки, щоб дізнатися більше про їхні химерні очні яблука. Використовуючи низку методів для вивчення їхнього захисту очей, вони виявили, що у акул унікальні "броньовані очі".

Дослідники пишуть, що зубці виконують захисну функцію, що, можливо, вказує на важливість ідеального зору для цих тварин.

Наскільки нам відомо, очні зубці не були виявлені у інших elasmobranchs [акул і скатів], включаючи види, тісно пов'язані з китовою акулою. Тому представляється можливим, що очні зубці є характеристикою, унікальною для китової акули.

пишуть дослідники

Раніше вважалося, що китові акули віддають пріоритет іншим відчуттям, коли справа доходить до оцінки їхнього середовища, але ця адаптація вказує, що збереження очних яблук важливіше. Дослідники сподіваються продовжити дослідження, вивчаючи колірну гаму, поле зору і чутливість.

Нагадаємо, вчені дослідили вміст шлунку акули і виявили, що хижаки харчуються на морському дні, а не шукають здобич на поверхні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація