"Найголовніше в житті - правда": міністр спорту прокоментував корупцію під час відбору на Олімпійські ігри

"Найголовніше в житті - правда": міністр спорту прокоментував корупцію під час відбору на Олімпійські ігри

Фото: Associated Press

Вадим Гутцайт наголосив, що для нього принциповим є існування справедливої системи кваліфікації на престижні змагання.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua прокоментував інформацію про упередженість у відборі спортсменів на Олімпійські ігри.

З перших вуст ми знаємо про дещо дискримінаційний підхід у відборі спортсменів, які їдуть на Олімпійські ігри. Я зараз не буду називати конкретні федерації…

А ви назвіть, будь ласка.

Ми спілкувалися зі спортсменами, які там займаються. Так, треба отримати ліцензію. Але ще до цього у федераціях процвітає свого роду спортивна корупція, коли батьки заносять гроші, щоб їхні діти поїхали на престижні змагання. Або ж батьки контролюють ту чи ту федерацію. Тим часом обдаровані діти з незаможних сімей залишаються за бортом. Чи відомі вам такі факти і як з цим боретеся?

Я один із тих держслужбовців, хто пройшов увесь шлях до олімпійського чемпіона, тренера, міністра. Я завжди стояв на принциповій позиції, що в команді мають бути тільки ті спортсмени, які пройшли відбір і повністю набрали кількість необхідних балів. Я і Міністерство це контролюємо. Є затверджені системи відбору по кожній федерації, які є у Міністерства молоді та спорту,бо ми це робимо разом. Всі федерації на сто відсотків працюють за системами відбору.

Коли я був головним тренером, у 2008 році була така ситуація. Наша команда дівчат виграла золото в Пекіні. Коли вони вп’ятьох готувалися до Олімпійських ігор, одна дівчина на завершальному етапі не потрапила до команди. На той час її мати працювала в правоохоронній системі. Вони на мене тиснули. Але я тримав свою позицію. Тоді мене підтримав президент Олімпійського комітету Сергій Бубка і весь виконком.

Я за правду. Тільки ті спортсмени, які набрали необхідну кількість балів, потрапляють до змагань і можуть їхати на Олімпійські ігри. На той час я вистояв, команда поїхала в Пекін і взяла "золото". Тому, підсумовуючи відповідь на ваше запитання, для мене це дуже принципово. Мені буде дуже цікаво, коли я дізнаюся, що є такі випадки. Будь ласка, скажіть. Бо, знаєте, у кожного спортсмена і тренера є своя правда. Але є система відбору, за якою ми працюємо, щоб в команді були тільки найсильніші спортсмени.

Але якщо такі випадки є, обдаровані діти та їхні батьки можуть до вас звертатися? Можете гарантувати, що допоможете?

Дивіться, є обдаровані діти, а є система відбору - закон. За цим законом ми працюємо. До мене звертаються всі. Всі мене знають. Я всім допомагаю - це моя робота. Але найголовніше в житті - правда. Якщо дитина потрапила в команду, вона повинна бути в команді.

Як писав ТСН Проспорт, Гутцайт також анонсував будівництво в Україні нових олімпійських об'єктів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація