4 фрази з СРСР, які зруйнували впевненість і самооцінку цілого покоління: їх досі використовують

4 фрази з СРСР, які зруйнували впевненість і самооцінку цілого покоління: їх досі використовують

Які фрази вбивають самооцінку / Фото: Freepik

Ці вислови досі мають негативний вплив на наше життя, навіть якщо ми цього не помічаємо.

Радянська влада виховувала покоління слухняних людей, які не мали права на власну думку, саморозвиток і самовираження. Ми досі можемо чути від наших мам і бабусь деякі вислови, які зруйнували впевненість та самооцінку цілого покоління. Розповідаємо, посилаючись на матеріал РБК-Україна, якими фразами з СРСР в жодному разі не можна послуговуватися, вони руйнують самооцінку.

Які 4 фрази з СРСР зруйнували впевненість цілого покоління

Тренер з ораторської майстерності Ольга Мацьопа на свої сторінці в Instagram навела приклади висловів з радянських часів, які досі негативно впливають на наше життя.

  • "Ти що, найрозумніший?" Таким висловом послуговувалися вчителі в радянських школах, щоб придушити ініціативу та творчість у дітей. Ніхто не мав права висовуватися, подавати свої ідеї чи висловлювати власну думку. Адже принцип виховання та навчання дітей в СРСР базувався на спільності та колективній "правильній" свідомості, яка була вигідна владі.
  • "Сиди тихо, не висовуйся". Ці слова про страх виділятися з-поміж інших. Такий вислів чітко вказував на те, що в радянському суспільстві не може бути лідерів, краще бути таким, як усі, тоді в житті все буде добре. Інакше можуть бути негативні наслідки та неприємності.
  • "Мовчи, це не твоє діло!" Така фраза передбачає, що у людини не повинно бути власної думки, її слова нічого не значать. Цей вислів унеможливлював побудову правильної конструктивної комунікації, навчав людей боятися відстоювання власної позиції.
  • "У нас так не прийнято". За радянських часів будь-які ініціативи та намагання щось змінити на краще одразу блокувалися. Ця фраза побутувала як удома, так і на роботі, будь-які зміни чи розвиток за тих часів були просто неможливими.

Читайте також:

5 речей, які не можна робити у свій день народження, щоб наступний рік був успішним

Як правильно реагувати на критику: поради психологів

Як покращити пам'ять у дітей і дорослих

Повʼязані теми:

Наступна публікація