Поради для тих, кому за 60: як не стати тягарем для дорослих дітей і не зіпсувати з ними стосунки

Поради для тих, кому за 60: як не стати тягарем для дорослих дітей і не зіпсувати з ними стосунки

Як літнім батькам спілкуватися з дорослими дітьми / Фото: Freepik

Після шістдесяти життя лише починається, тому його варто прожити активно і з неймовірним задоволенням.

Літні батьки часто замислюються над тим, чи не стануть вони тягарем для своїх уже дорослих дітей. І буває так, що припускаються багатьох помилок у спілкуванні з ними, намагаючись налагодити чи зміцнити взаємини. І достатньо часто, навпаки, псують стосунки з дітьми. Щоб уникнути такої неприємності, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій від психологів. Розповідаємо, посилаючись на матеріал Ukr.Media, як літнім батькам не стати тягарем для своїх дітей.

Поради для батьків, яким за 60: як не зіпсувати стосунки з дорослими дітьми

  • Не контролюйте. Не варто контролювати кожен крок дорослих дітей, дайте їм можливість самостійно ухвалювати рішення. Адже це їхнє життя, і відповідальність за свої дії, помилки чи бездіяльність вони нестимуть самі.
  • Не надокучайте телефонними дзвінками. Не варто відволікати своїх дітей від справ, якщо вам раптом захотілося просто поговорити. Телефонуйте лише тоді, коли вам дійсно щось потрібно.
  • Треба жити окремо. Рідніші ті батьки, які живуть на відстані. Якщо є можливість, то краще жити окремо, це допоможе уникнути конфлікту інтересів і зберегти гарні взаємини.
  • Не дорікайте. Не варто дорікати своїм дітям тими речами, які ви для них зробили. Треба дати їм час, коли вони самі стануть батьками, тоді неодмінно зрозуміють цінність вашої турботи про них.
  • Не ображайтеся. З віком люди стають більш вразливими, і це нормально. Однак не варто тримати образ на своїх дітей, бо це може негативно вплинути на взаємини з ними.
  • Не давайте порад. Не нав’язуйте дітям свою точку зору, не варто давати рекомендації чи поради, якщо вас про це не просять. Таким чином ви уникнете конфліктів і збережете гарні взаємини.
  • Знайдіть собі заняття до душі. Робіть те, на що у вас не вистачало часу, коли діти були маленькими. Можливо, це буде вирощування квітів, вишивання, читання цікавих книжок чи танці. Знайдіть собі хобі, яке наповнюватиме ваші дні радістю і натхненням.
  • Дбайте про своє здоров’я. Так, порада може бути очевидною, однак літні люди часто забувають про це. Щоб прожити довге й активне життя, варто дбати про своє фізичне та психічне здоров’я.
  • Не старійте душею. Купіть собі новий телефон, щоб спілкуватися в соцмережах зі своїми дітьми, друзями та знайомими. Оновіть гардероб і сходіть у гарному вбранні в гості чи до кафе. Не втрачайте почуття гумору, адже сміх продовжує життя.

Читайте також:

4 фрази з СРСР, які зруйнували впевненість і самооцінку цілого покоління: їх досі використовують

Психологи назвали секретну формулу щасливих стосунків: що таке правило "2-2-2"

Про які звички треба забути після 30 назавжди, щоб прожити довге щасливе життя

Повʼязані теми:

Наступна публікація