Не викидайте цю смакоту: що можна приготувати зі шкірки цитрусових фруктів

Не викидайте цю смакоту: що можна приготувати зі шкірки цитрусових фруктів

Що можна приготувати зі шкірки цитрусових / Фото: Freepik

Замість того, щоб викидати шкірку лимонів чи апельсинів, приготуйте з неї солодощі або приправу для своїх кулінарних шедеврів.

Напевно, мало кому відомо, що шкірка апельсинів, лимонів і грейпфрутів містить харчові волокна, вітаміни та антиоксидантні сполуки, які вкрай корисні для нашого здоров’я. А ще з неї можна приготувати купу смаколиків, чай і навіть приправу. Розповідаємо, як приготувати зі шкірки цитрусових фруктів смачні десерти, які неодмінно сподобаються всій родині.

Що можна приготувати зі шкірки цитрусових фруктів

  • Апельсинові та лимонні цукати. Ці зацукровані шматочки цедри дуже легко приготувати власноруч. Для цього вам знадобиться 1 кілограм лимонів чи апельсинів і 2 склянки цукру. Почистьте фрукти, шкірку наріжте смужками і покладіть до каструлі. Додайте води, щоб рідина повністю покрила цедру, і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння, варіть три хвилини, злийте воду і повторіть процедуру варіння ще двічі. Це треба для того, щоб у шкірці не залишилася гіркота. Останню воду не зливайте, витягніть цедру, додайте туди цукор, добре розмішайте, потім занурте шкірку в сироп. Цукати треба варити 30-40 хвилин, поки скоринка не стане "скляною". Потім виберіть їх, обваляйте в цукрі та викладіть сушитися на пергамент. Через 2 дні смачні цитрусові цукати будуть готові.
  • Апельсинові цукати з шоколадом. Цукати варто готувати за наведеним рецептом, але після приготування їх треба полити розтопленим чорним чи молочним шоколадом. Для глазурі підійде будь-яка плитка шоколаду, яку треба розтопити в мікрохвильовці або на паровій бані. Такий смаколик можна приготувати на подарунок друзям чи близьким.
  • Лимонна приправа. Натріть цедру лимона на тертці, змішайте з сіллю, сушеним часником і травами, щоб потім додавати до страви із риби, м’яса чи картоплі. Також натерта лимонна цедра буде ідеальним доповненням до кексів, млинців, панкейків, сирників або тістечок.
  • Чай зі шкірки грейпфрута. Шкірка грейпфрута містить ефірні масла й антиоксидантні сполуки, тому з неї вийде корисний та ароматний чай. Покладіть шкірку в окріп і дайте поваритися 10 хвилин, за бажанням у чай можна додати меду. Такий напій можна також готувати зі шкірки мандаринів і лимонів.

Читайте також:

Вишня у власному соку на зиму: 15 найкращих рецептів

Як приготувати молоду картоплю: 5 смачних, улюблених та екзотичних рецептів

Як зрозуміти, що вершкове масло справжнє та якісне: 4 перевірені методи

Повʼязані теми:

Наступна публікація