Як доглядати за трояндами восени: 6 речей, які треба обов'язково зробити

Як доглядати за трояндами восени: 6 речей, які треба обов'язково зробити

Як доглядати за трояндами восени / Фото: Freepik

Щоб кущі троянд добре перезимували, їх треба підготувати до настання холодів.

Восени троянди потребують особливого догляду, їх треба добре підготувати до холодної пори року. Тоді квіти чудово перенесуть зиму і рясно квітнутимуть наступного сезону. Розповідаємо, що треба обов’язково зробити восени, щоб кущі троянд не хворіли і наступного року радували своїм буйним цвітінням.

Як правильно доглядати за кущами троянд восени: що треба зробити

  1. Призупинити вегетаційний період. Восени треба скоротити поливання, бо кущі можуть далі розвиватися та випускати зелене листя і бутони. Також варто припинити розпушування ґрунту, не треба проводити прищеплення бутонів і молодої порослі.
  2. Підживити рослини добривами без азоту. Восени зростання кущів уповільнюється, бо квіти готуються до зимового відпочинку, а добрива з вмістом азоту сприятимуть утворенню нових листочків і бутонів. Через це в холодну пору рослина може просто замерзнути або зазнати нападу шкідників. Для підживлення треба вибирати добрива з вмістом калію та фосфору, щоб зміцнити імунітет рослини до холоду і хвороб. А за шість тижнів до настання морозів процедуру підживлення треба припинити.
  3. Прибрати навколо троянд. На ділянці, де ростуть кущі троянд, важливо зірвати всі бур’яни та прибрати опале листя, також необхідно позбутися листя на стеблах. Це потрібно для того, щоб не заводилися шкідники та хвороботворні бактерії, які зимують у ґрунті до весни, а потім знову потрапляють на кущі. Особливо важливо позбутися листя з ознаками плісняви, плямистості та іржі, оскільки воно може переносити хвороби на наступний рік.
  4. Осіннє обрізання кущів. Коли почнуться нічні заморозки, треба проводити санітарне обрізкання кущів. Видаліть усі бутони й листя, зріжте слабкі пагони й ті, які ростуть всередину куща. Також треба видалити зайву поросль і підрізати занадто довгі пагони. Обрізання необхідно проводити поступово, не за один день. До заморозків має залишитися 3-5 сильних пагонів і чотири з добре розвиненими бруньками. Обрізати троянди треба за сухої погоди, коли немає вітру.
  5. Обгортання троянд мульчою. Товстий шар мульчі допоможе кущам добре перезимувати та захистить їхнє коріння від різких перепадів температури. Особливо це важливо для щеплених троянд, коренева система яких більш чутлива до холоду. Обгортати троянди краще у другій половині жовтня. Ідеальною мульчою буде компост, який збагатить ґрунт необхідними поживними речовинами.
  6. Підготовка троянд до зимового укривання. Кущі треба вкривати, коли температура повітря буде нульовою. Найкраще вкривати троянди наприкінці листопада. Для цього необхідно встановити дуги чи опори, які підтримуватимуть утеплювач. Це допоможе захистити троянди від підмерзання і випрівання.

Читайте також:

Покладіть каштани на підвіконня цієї осені — будете здивовані, який результат це принесе

Що посадити на городі під зиму: не лише часник та цибулю

Як підготувати виноград до зими: щоб перезимував навіть найвибагливіший сорт

Повʼязані теми:

Наступна публікація