Пандемія коронавірусу не завершується, але передишка відчувається: лікарка розповіла, чому зменшилась кількість хворих

Пандемія коронавірусу не завершується, але передишка відчувається: лікарка розповіла, чому зменшилась кількість хворих

Фото: ТСН.ua

Новий штам коронавірусу має більш інфікуючі властивості, але є менш агресивним.

У лікарнях України, дійсно, менше хворих з коронавірусом. Згідно зі статистикою стосовно заповненості "ковідних" ліжок у провідних лікарнях Києва, жодна з лікарень не заповнена на 100%, а більшість із них заповнені приблизно наполовину.

Про це ТСН.ua повідомила  лікарка-пульмонологиня, завідувачка інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук.

У Великій Британії багато інфікованих новим штамом коронавірусу. Чи може ця хвиля дійти до нас, як, приміром, з Китаю.

Новий штам коронавірусу має більш інфікувальні властивості, але наразі вважається, що він є менш агресивним, і перебіг  хвороби, викликаної цим новим штамом коронавірусу, він легший. Ця інфекція може до нас докотитися, як і будь-яка повітряно-крапельна інфекція. А чому в нас хворіють менше, тому що у нас не проводяться дослідження з приводу того, яким штамом вірусу хворіє людина, тож це просто питання діагностики і можливостей країни виконувати такі дослідження. 

Менше хворих і менше тестів. Про що це свідчить?

Знаєте, якщо відповідати трошки так наївно, то я б сказала, що це свідчить про те, що зменшується захворюваність. Я б дуже хотіла, щоб так воно й було і була б цьому дуже-дуже рада, але я розумію, що статистика – річ дуже пластична і можуть у неї вкрадатися похибки з різних причин. Проте будемо сподіватися, що все ж таки йде зменшення захворюваності.

Яка ситуація реальна в лікарнях - чи дійсно там менше хворих із коронавірусом?

У лікарнях, дійсно, менше хворих із коронавірусом. Я якраз на днях дивилася статистику стосовно заповненості "ковідних" ліжок у наших провідних лікарнях Києва і була приємно вражена, що жодна з лікарень не заповнена на 100%, а більшість із них заповнені приблизно наполовину. І саме ця інформація, а не щоденна статистика про захворілих, про протестованих, саме ця інформація про заповненість лікарень мене потішила та дала якусь надію. І я не кажу, що пандемія у нас завершується, але хоч якась передишка, дійсно, відчувається.

Чого очікувати далі - чи можна сказати, що коронавірус йде на спад, чи можлива ще одна хвиля?

Я думаю, що після свят ми почекаємо два тижні і подивимось, як воно буде далі, бо святкували рясно, святкували щиро, святкували від усієї душі. Усі ми бачили кадри, хто де і біля якої ялинки. Зараз, навіть незважаючи на локдаун, досить багато місць, де люди скупчуються і, хочеш-не-хочеш, обмінюються вірусом. Тож я думаю, що друга хвиля, чи третя хвиля, чи просто хвилеподібне протікання епідеміологічного процесу не говорить про те, що епідемія зупинилася. Це, скоріше, свідчить про те, що зараз хвиля захворюваності пішла трошки вниз. Дай, Боже, щоб так воно і було.

Нагадаємо, раніше Світлана Гук пояснила, як довго може тривати відновлення після коронавірусу та від чого це залежить.

Як вберегтися від інфікування на свята – пульмонолог Світлана Гук

Як вберегтися від інфікування на свята – пульмонолог Світлана Гук

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація