"А у нас- газопровід". Зеленський жартом розповів про газові переговори із РФ

"А у нас- газопровід". Зеленський жартом розповів про газові переговори із РФ

Фото: Офіс президента України

Головне питання - термін дії контракту.

Україна має дуже високі шанси підписати новий контракт про транзит газу з Росією. Про це під час ток-шоу "Право на владу" на каналі 1+1 заявив президент України Володимир Зеленський

"А у нас в квартирі газ", - сказала ведуча Наталія Мосейчук, згадуючи відомий вірш, який на брифінгу за підсумками зустрічі нормандської четвірки процитував президент РФ Володимир Путін.

"А у нас – газопровід. І в цьому баланс", - відповів Зеленський із посмішкою.

Він наголосив, що газове питання важливе не лише для України, а й для Європи, а шанси підписання контракту оцінює як високі.

"Питання зараз головне -  в термінах контрактів. Росія нам запропонувала спочатку один рік, а ми їм трішечки більше - десять років. Потім вони нам запропонували  – три роки, а ми запропонували компроміс – десять років знову", - додав Зеленський.

Він наголосив, що переговори триватимуть, а питання транзиту газу – суто економічне.

"Росії потрібно продавати газ, Європі цей газ потрібен. У нас – труба. В принципі, всім вигідно", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Чи буде транзит: ТСН згадала історію газових конфліктів між Україною і Росією

Чи буде транзит: ТСН згадала історію газових конфліктів між Україною і Росією

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація