"Адвокат і журналіст" Портнов поскаржився до Офісу президента на "Радіо Свобода"

"Адвокат і журналіст" Портнов поскаржився до Офісу президента на "Радіо Свобода"

Фото: УНІАН

Перед тим ексчиновник оприлюднив персональні дані члена знімальної групи телепрограми.

Ексзаступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов приїхав до Офісу президента, аби викласти свої аргументи у справі конфлікту з "Радіо Свобода". Журналісти програми "Схеми" готують сюжет про Портнова, його зв'язки з нинішньою владою. Той заявив, що вони перешкоджають його "журналістській діяльності" й подав заяву до поліції, оприлюднив персональні дані водія знімальної групи "Схем". Журналісти це розцінили як тиск на них.

Цю справу вже обговорювали на засіданні Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові.

Тепер же "адвокат і журналіст Андрій Портнов звернувся до Офісу президента України з реакцією на розгляд скарги журналістів "Радіо Свобода", зазначили в пресслужбі глави держави. Портнова назвали журналістом, бо, мовляв, він "є штатним телеведучим каналу "112 Україна" і має офіційне редакційне завдання".

Портнов зазначив, що він уже не є публічною особою. Тож, мовляв, у журналістів "Схем" немає законних підстав збирати про нього інформацію та готувати сюжет.

"У мене минуло шість років після державної служби. Я не є політиком, державним службовцем, членом політичної партії, депутатом будь-якого рівня. У зв’язку з цим я вважаю, що це піврічне стеження за мною є проведенням стосовно мене незаконних оперативно-технічних дій під виглядом журналістської діяльності. Адже якщо за шість місяців не видається жоден сюжет, то це стеження й незаконні оперативно-технічні дії", – сказав Портнов, якого цитує пресслужба президента.

Портнов додав, що "постійне стеження за ним перешкоджає також його адвокатській діяльності, адже якщо всі його зустрічі фіксуються, то мало хто захоче стати клієнтом такого адвоката".

"В Офісі президента взяли до відома аргументи Андрія Портнова та запевнили, що Рада з питань свободи слова та захисту журналістів об’єктивно розгляне цю ситуацію з урахуванням усіх обставин, викладених обома сторонами конфлікту, адже неупередженість у дослідженні кожної справи є надзвичайно важливою для репутації цього новоствореного консультативно-дорадчого органу при главі держави", - зазначила пресслужба.

На візит Портнова до ОП відреагував журналіст "Радіо Свобода" Михайло Ткач.

"Добре, що Офіс президента Зеленського знайшов час для зустрічі з адвокатом і журналістом Андрієм Портновим, для заслуховування його позиції і для публікації окремого повідомлення з викладенням позиції адвоката і журналіста Андрія Портнова. Впевнений, що Офіс президента Зеленського зробив би так само, якби на місці адвоката і журналіста Андрія Портнова був би будь-який інший адвокат чи журналіст або приватна особа. Впевнений, що факт цієї зустрічі ніяк не свідчить про вплив Андрія Портнова на Офіс президента Зеленського і окремих його працівників", - написав Ткач у Facebook.

Із ким саме в Офісі президента зустрічався Портнов, пресслужба глави держави не уточнила. Ткач припускає, що це був заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

"Сподіваюсь, офіційне представництво доповнить повідомлення і зазначить, хто саме мав зустріч з адвокатом і журналістом Андрієм Портновим. Так, Кирило Тимошенко? Не кожного дня колишній заступник Адміністрації президента зустрічається з сучасним заступником", - зазначив Ткач.

Добре, що офіс президента Зеленського знайшов час для зустрічі з адвокатом і журналістом Андрієм Портновим, для...

Опубліковано Mykhailo Tkach Понеділок, 18 листопада 2019 р.

Нагадаємо, 1 листопада Портнов виклав у своєму телеграм-каналі персональні дані водія знімальної групи "Схем" через те, що редакція готує розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою, повідомляє "Радіо Свобода". Серед опублікованого – захищена законом інформація: повні паспортні дані й домашня адреса водія, номери його авто, а також дані, які свідчать про стеження за його місцем проживання.

У відповідь "Схеми" заявили про тиск на журналістів із боку Портнова.

Згодом Портнов пригрозив усій редакції "Схем" публікацією "їхньої особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби". Він також не виключив можливого стеження за членами редакції "Схем".

Керівництво "Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа", медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" засудили розголошення персональних даних співробітників програми "Схеми", а також тиск і погрози на їхню адресу з боку Портнова і закликали правоохоронців притягувати до відповідальності за такі дії, гарантувати безпеку журналістам та співробітникам команди розслідувачів.

6 листопада поліція відкрила кримінальне провадження на підставі інформації про те, що Портнов вчинив дії, спрямовані на перешкоджання законній журналістській діяльності, а саме – опублікував персональні дані водія знімальної групи "Радіо Свобода", яка розслідує його діяльність. У рамках розслідування було допитано журналіста "Радіо Свобода" Михайла Ткача та водія автомобіля знімальної групи.

Водночас до Нацполіції також надійшла заява представника Портнова про перешкоджання його професійній діяльності як журналіста та збирання конфіденційної інформації про нього. Поліція відкрила провадження.

Минулого тижня відбулося засідання Ради з питань свободи слова і захисту журналістів при президентові, де заслухали інформацію про розслідування проваджень щодо погроз журналістам програми "Схеми" й оприлюднення їхніх персональних даних.

Ексдепутатка Чорновол запитала у Труби, чому ДБР не відкриває проваджень проти Портнова

Ексдепутатка Чорновол запитала у Труби, чому ДБР не відкриває проваджень проти Портнова

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація