В'язня Кремля Карпюка раптово перевезли до московського СІЗО

В'язня Кремля Карпюка раптово перевезли до московського СІЗО

Фото: Facebook/Антон Наумлюк

Незабаром політв'язень може повернутися до України.

Українського політв'язня Миколу Карпюка, якого Росія незаконно утримує, перевезли до СІЗО Москви. Цю інформацію офіційно підтвердив адвокат бранця Кремля Олексій Барановський.

Він зазначив, що вранці 21 серпня мав запланований візит до свого підзахисного, який перебував у в'язниці "Володимирський централ". Проте зустрітися їм не вдалося: на вході адвокату повідомили, що політв'язень "вибув" звідти. Декілька днів тому його перевезли до Москви.

"Офіційне підтвердження: Миколи Карпюка немає в Т-2 ("Володимирський централ"). Сьогодні я був записаний на 13:00 в електронній черзі на відвідування українського в'язня в Т-2, проте вже на вході до тюремної установи мені було оголошено, що Карпюка тут немає і його відвезли декілька днів тому до Москви", - написав адвокат.

Официальное подтверждение: Николая Карпюка нет в Т-2 (Владимирский централ). Сегодня я был записан на 13:00 по...

Опубликовано Алексей Барановский Среда, 21 августа 2019 г.

Раніше повідомлялося, що політв'язень Микола Карпюк "вибув" з російської в'язниці "Володимирський централ". Його адвокат Олексій Барановський припустив, що найближчим часом із Росії до України можуть повернутися деякі українські політв’язні. За інформацією, "Інтерфакс-Росія" на даний час вирішується питання про передачу до України п'яти українських політв’язнів - Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченко, Павла Гриба і Миколи Карпюка. Зокрема, нині "обговорюється формат цієї процедури".

Нагадаємо, російська прокуратура вимагала ув'язнити Карпюка на 22,5 року, а Клиха – на 22 роки. 19 травня 2016-го суд присяжних визнав Карпюка і Клиха винними. Захист українців впевнений, що на присяжних чинився тиск.

Справа Карпюка і Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і в ній фігурує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новіков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цій брудній історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ з Олександром Музичком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівської організації УНА-УНСО Андрієм Шкілем і, власне, нині підсудними в Чечні українцями - Карпюком та Клихом.

Напередодні судова колегія у кримінальних справах Верховного суду Росії підтвердила вирок українцям, які були незаконно засуджені, відхиливши апеляцію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація