Адвокат Саакашвілі прогнозує екстрадицію політика до Грузії, де йому загрожує арешт

Адвокат Саакашвілі прогнозує екстрадицію політика до Грузії, де йому загрожує арешт

Фото: Reuters

Грузинський суд прискорено розглядає справи, у яких фігурує колишній президент країни.

У Грузії пророкують екстрадицію лідера партії "Рух нових сил", колишнього очільника Одеської облдержадміністрації Міхеіла Саакашвілі, з України.

Про це заявив адвокат Саакашвілі Бека Басілія, який захищає його інтереси в грузинському суді, пише "Інтерфакс-Україна".

"Настільки незаконні дії української влади, що вони цілком можуть екстрадувати Саакашвілі до Грузії, де проти нього в суді ведуться кілька судових процесів. Прокуратура прямо заявила, що до кінця грудня у цій справі буде винесено вирок", - наголосив він.

За словами Басілії, події в Україні підозріло збігаються з судовим процесом проти Саакашвілі в Грузії, а затримання політика в Києві є порушенням українського законодавства.

Окрім цього, адвокат уточнив, що зараз у суді в прискореному порядку розглядаються справи про перевищення Саакашвілі службових повноважень, зокрема, справа про дострокове помилування на посаді президента Грузії чотирьох затриманих співробітників поліції, засуджених за вбивство співробітника банку Сандро Гіргвілані.

Своєю чергою голова юридичного комітету парламенту Грузії Ека Беселія заявила, що можлива екстрадиція Саакашвілі до Тбілісі може відбутися в рамках двостороннього міждержавного співробітництва.

"Наскільки я знаю, вимогу щодо екстрадиції Саакашвілі було надіслано як міністерством юстиції, так і прокуратурою українській стороні. У Грузії раніше суд в одній з порушених проти нього справ ухвалив рішення про його затримання і попереднє ув'язнення, у разі появи на грузинській території", - додала вона.

Нагадаємо, раніше 5 грудня зранку соратники Саакашвілі заявили, що у політика в квартирі невідомі вибивали двері. Згодом стало відомо, що екс-очільник Одещини видерся на дах будинку, де проживає. Там він переховувався від силовиків. 

Затримання Саакашвілі у Києві. Відео з дрону

Затримання Саакашвілі у Києві. Відео з дрону

Після цього політика вивели з будинку і посадили його до синього мікроавтобуса Volkswagen, проте його прихильники заблокували авто і не дали вивезти Саакашвілі.

В СБУ заявили, що здійснили затримання  у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 Кримінального кодексу України (сприяння учасникам злочинних організацій) . Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація