Адвокати Онищенка збираються судитись з НАБУ через обшуки

Адвокати Онищенка збираються судитись з НАБУ через обшуки

Фото: УНІАН

Захисники нардепа кажуть, що співробітники бюро дослідили документи, які не мали права дивитись.

Детективи НАБУ провели слідчі дії в адвокатських об'єднаннях Києва, що займаються "газовою" справою Онищенка. На одному з обшуків побували кореспонденти ТСН.

За словами адвоката Наталії Пліса, в її спільний із адвокатом Андрієм Циганковим офіс прийшли представники антикорупційної прокуратури і пред'явили ухвалу, підписану суддею Солом'янського суду Бобровником. Шукали документи, пов'язані із підприємством "Украгазвидобудування", зокрема договори купівлі-продажу газу та платіжні документи. Обшуки проводились, як цього вимагає закон, у присутності адвокатів Ради Адвокатів Києва, які стверджують, що напередодні їх про слідчі дії не повідомили. Пресу всередину не пускали.

Згідно ухвали суду детективи НАБУ, мали право на доступ та вилучення лише документів, пов'язаних зі справою Онищенка. Утім адвокати стверджують, що детективи вивчили і інші документи, зокрема ті, що мають адвокатську таємницю.

Потрібних документів в цьому офісі детективи не знайшли і не вилучили. Дії детективів НАБУ адвокати розглядають як тиск на адвокатів і оскаржуватимуть у суді.

"Обурює все наше адвокатське співтовариство фраза, припустимо, яка говорить про те, що нібито адвокат Циганков брав участь у якихось злочинних схемах. Це абсолютно точно тиск на адвоката, втручання в адвокатську діяльність і прагнення відсторонити людину за його активну позицію у справі", - стверджує адвокат Пліса.

В НАБУ повідомили обшуки проводили з метою отримання доказів, які доводять або спростовують причетність адвокатів до конвертації коштів, здобутих внаслідок реалізації так званої "газової схеми Онищенка".

5 липня Верховна Рада України зняла недоторканність з нардепа Олександра Онищенка – за це рішення проголосували 275 парламентарів. На цей час Онищенко вже перебував у Австрії та готувався до кінних перегонів, про це він повідомив сам через соцмережі.

15 червня детективами НАБУ та прокурорами САП в рамках розслідування корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством "Укргазвидобування", було здійснено 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві. Фігуранти газової схеми завдали державі збитків на 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд грн – це несплачена сума ренти за користування надрами. Одним з організаторів розкрадання державного газу називають Олександра Онищенка. Статті, які інкримінуються нардепу, передбачають покарання від 7 до 12 років ув'язнення

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

У адвокатів Онищенка провели обшуки

У адвокатів Онищенка провели обшуки

Повʼязані теми:

Наступна публікація