Агресія РФ та заклики введення миротворців. Повний текст виступу Порошенка у Радбезі ООН

Агресія РФ та заклики введення миротворців. Повний текст виступу Порошенка у Радбезі ООН

Фото: Сайт президента України

Гарант демонстрував докази присутності військ РФ на Донбасі. 

Сьогодні, 20 вересня, президент України Петро Порошенко виступив під час відкритих дебатів високого рівня Ради Безпеки ООН.

У своїй промові український гарант говорив про окупацію українських територій Росією, жертви серед мирного населення та військових, а також продемонстрував військові квитки російських солдатів та офіцерів як доказ агресії РФ. Він закликав президента Ради безпеки ООН ініціювати відповідні процедури для розгортання миротворчої операції ООН в Україні. 

Дивіться повний текст виступу українського гаранта. 

"Пане Президенте. Дякую за можливість проведення цього саміту. Це справедливо, що цей історичний захід відбувається у час президентства Ефіопії – країни з видатним миротворчим досвідом. Уже стало прописною істиною, що для того, щоб встигати за непередбачуваним світом миротворчі зусилля ООН дуже потребують реформування – як і вся система ООН. Тому зараз саме час провести оцінку сучасного стану справ у цій сфері, триваючі реформаторські зусилля та перспективи миротворчості ООН. Я щиро сподіваюся, що ці дебати разом із резолюцією, яку ми щойно ухвалили і співатором якої є Україна, слугуватимуть внеском до цієї життєвоважливої справи.

Пане Президенте, Я маю відзначити, що з часу минулої дискусії з цього питання на Саміті лідерів в 2015 році світ стає все менш безпечним. Розростаються війна та агресія. А мир та добра воля відступають. Наша Організація, яка була створена для забезпечення миру та стабільності у світі, не може та не повинна собі дозволяти залишатися осторонь. Вона має бути проактивною, як це було окреслено в перегляді можливостей ООН з миротворчості та розбудови миру.

Це ті перегляди, які, нажаль, залишаються не до кінця реалізовані на практиці. У цьому світлі, ми вітаємо та повністю підтримуємо зусилля Генерального Секретаря з розробки та імплементації повноцінного та всеохоплюючого порядку денного реформування ООН. Цей порядок денний вірно визначає акцент саме на посиленні архітектури ООН з забезпечення миру та безпеки.

Я бачу низку необхідних інгредієнтів для успіху у цій справі. Для початку йдеться про справді проактивну роль Генерального Секретаря у виконанні його обов'язків у відповідності до статті 99 Статуту ООН. Не менш важливим завданням є захист мирного населення, що стало невід'ємною частиною миротворчості ООН.

Належна увага має бути також приділена забезпеченню відповідного фінансування та достатніх спроможностей, включаючи авіаційний компонент, передові розвідувальні системи та сучасні технології. Перехід від традиційної миротворчості до малозатратної "розумної миротворчості" є давно назрілим. І на останок, я вітаю Вашу ініціативу, пане Генеральний Секретар, що має на меті викорінити біду сексуальної експлуатації та насильства. Це та біда, яка продовжує затьмарювати досягнення миротворчості ООН.

Будучи відповідальним членом ООН, Україна підписала відповідну Домовленість із Генеральним Секретарем. Очікуємо на її швидку реалізацію у рамках усіх операцій ООН.

Пане Президенте, я пишаюся, що Україна вже протягом багатьох років є надійним партнером Організації у миротворчій діяльності. Українські "блакитні шоломи" брали участь в операціях ООН по всьому світу. І у багатьох випадках, вони виявили високу ефективність в досягненні миру – від Балкан до Африки. Навіть у розпал збройного нападу Російської Федерації на мою країну, Україна не припиняла свою залученість до миротворчості ООН. А сьогодні плеча миротворчої підтримки ООН потребуємо і ми. Як Вам добре відомо, в 2014 році Росія розпочала збройну агресію проти України та окупувала частину її території. Російська мантра, що "нас там немає" не витримує жодної критики.

Маємо незаперечні факти, що Росія створює, керує, контролює та фінансує терористів, які діють на Донбасі. Це черговий доказ – це посвідчення російських офіцерів і солдат (Президент продемонстрував відповідні документи), дехто з яких вже знаходиться в українських тюрмах, за їх незаконні дії з окупації української землі. Трирічна російська агресія вже коштувала Україні більше 10 тисяч вбитих, близько 25 тисяч поранених та майже 1,8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Мантра Росії, що "нас там немає" не має нічого спільного з реальністю. Існують беззаперечні докази, що Росія створює, очолює, контролює та спонсорує терористичну діяльність на Донбасі. Трирічна агресія Росії в Україні забрала понад 10 тисяч людських життів. Близько 25 тисяч було поранено і близько 1,8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами. The Russia's mantra that "we are not there" does not hold water. There are undeniable facts that Russia creates, leads, controls and sponsors terrorists operating in Donbas. A three-year-long Russia's aggression has cost Ukraine over 10 thousand people killed, about 25,000 wounded and about 1.8 million internally displaced. The Human Rights Monitoring Mission in Ukraine recorded 161 conflict-related civilian casualties in the period from mid-May to August 2017, with 26 deaths and 135 injuries. Just think of these numbers. And this is happening in the heart of Europe!

Опубликовано Петро Порошенко 20 сентября 2017 г.

Для відновлення миру в моїй країні, ще на весні 2015 року я звернувся з офіційним запитом до Президента Ради Безпеки ООН ініціювати відповідні процедури для розгортання миротворчої операції ООН в Україні. З того часу це питання набуло додаткової нагальності. Ситуація на Донбасі не покращується. Попри неодноразові ініціативи з припинення вогню, пересічні громадяни продовжують страждати.

Моніторингова місія з прав людини в Україні зареєструвала 161 випадків втрат серед мирного населення у зв'язку з конфліктом у період з середини травня по серпень 2017 року, з яких – 26 смертельних випадків та 135 поранень. Лише вдумайтесь у ці цифри. І це відбувається в 21-му сторіччі в самому серці Європи!

Право людини на життя, на свободу, на свободу слова, на свободу віросповідання порушується щоденно. Вбити можуть лише за те, що хтось відвідує не ту церкву, говорить не тією мовою – чи просто незгідний. І якщо трагедія такого масштабу не виправдовує миротворчої присутності ООН, то що ж тоді має виправдовувати? У цьому зв'язку хотів би підтвердити мій запит до цієї Ради розгорнути миротворців на Донбасі – необхідно рухатися вперед цим шляхом, чим швидше, тим краще.

Таким чином, я вітаю започаткування обміну думками між членами Ради щодо просування по цьому питанню. Україна готова до конструктивної участі. У той же час, я маю наголосити, що шлях до ефективної миротворчості – і, можливо, врегулювання – пролягає через безумовне виведення всіх іноземних військових, найманців, їхнього озброєння та обладнання з України.

Більше того, має бути забезпечений надійний міжнародний контроль над тимчасово неконтрольованою частиною українсько-російського державного кордону. Це саме той ключ до врегулювання, оскільки не може бути мови про успіх у поверненні миру на Донбас без упередження проникнення російських регулярних військ, озброєнь, обладнання та найманців на Донбас.

Розгортання миротворчої операції ООН має радше відновити справедливість, ніж заморозити конфлікт та зацементувати окупацію. Справедливим було б відновити суверенітет України над усією її територією. Справедливим було б гарантувати те, що ніхто не зможе забрати в України свободу. У процесі визначення параметрів місії мають дотримуватися всі принципи миротворчості ООН. І ми наполягатимемо на цьому протягом усього переговорного процесу, скільки б він не тривав.

Дозвольте мені також підтвердити запрошення Генеральному Секретареві задіяти свої статутні повноваження та направити технічну оціночну місію в Україну. На основі оцінок цієї місії мають бути розроблені та представлені Раді Безпеки ООН для подальшого розгляду можливі варіанти політичної та безпекової присутності ООН на Донбасі. Очікуємо, що така місія проаналізує та оцінить всю ситуацію на місці.

На завершення, пане Президенте, я хотів би підкреслити, що миротворчість залишається одним із ефективних інструментів для перетворення світу у більш безпечне місце. У цьому зв'язку, дозвольте підкреслити незмінну відданість України справі миротворчості ООН. Дякую!"

Нагадаємо, у 20 вересня у Нью-Йорку стартувала Генасамблея ООН. Український гарант Петро Порошенко виступив під час засідання Радбезу і  говорив необхідність про миротворців на Донбасі. Вже завтра, 21 вересня, в кулуарах асамблеї він зустрінеться з американським очільником Дональдом Трампом.

Президент США уже виступив з промовою на Генасамблеї. Він говорив про Україну та наголосив на важливості захищати суверенітети держав. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація