Активісти про скандальні закони "про диктатуру": в Раді відроджуються тенденції часів Януковича

Активісти про скандальні закони "про диктатуру": в Раді відроджуються тенденції часів Януковича

Активісти закликали нардепів відхилити скандальні законопроекти / Фото: УНІАН

Правозахисники закликали нардепів відхилити скандальні законопроекти.  

Громадська платформа "Реанімаційний пакет реформ" закликає нардепів відхилити два скандальні законопроекти як такі, що встановлюють диктатуру партійних вождів.

Про це йдеться у заяві "Реанімаційного пакету реформ", яку поширив у своєму блозі на "Українські правді" експерт з питань адвокації "РПР", член правління Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

"Законопроекти #3693 та #3700 фактично роблять з депутатів німих натискачів кнопок та виконавців волі парткерівництва. Після ухвалення відповідних законопроектів, парламентські дискусії стануть фактичною формальністю, а процеси реформ ухвалення державної політики опиняться в руках десятка народних обранців", - ідеться в заяві.

При цьому активісти наголошують, що авторами цих ініціатив є керівники фракцій коаліції "Європейська Україна".

"Намагання встановити диктатуру партійних лідерів не має нічого спільно з поняттям партійної дисципліни в європейському розумінні, а той тиск, який здійснюється на депутатів з вимогою прийняти в цілому законопроект 3693 та включити на розгляд 3700 вказує, що відроджуються негативні тенденції часів Януковича", - наголосили в РПР. 

Нагадаємо, у грудні у Верховній Раді намагалися провести закон, який противники називають "про диктатуру партії", а прихильники – "про зрадників партії". 

Зазначеним законопроектом №3700 вносяться зміни до частини 7 статті 58 закону "Про вибори народних депутатів України", які надавав би лідерам партій право виключати кандидатів зі своїх списків вже після оголошення результатів виборів. Таким чином, він вводить в Україні імперативний мандат — правило, згідно з яким депутат зобов'язаний дотримуватися рекомендацій своєї політсили.

Повʼязані теми:

Наступна публікація