Актори збираються до ВР у день голосування за мовні квоти на телебаченні

Актори збираються до ВР у день голосування за мовні квоти на телебаченні

Фото: УНІАН

Депутати назвали телеканал, по якому новації не вдарять узагалі.

У вівторок депутати Верховної Ради розглянуть у другому читанні законопроект, що значно збільшує частку української мови у телеефірі. Народних обранців під час голосування у сесійній залі збираються стимулювати українські актори, режисери та сценаристи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вимогою документа є 75% державної мови в ефірі загальнонаціональних каналів та 60% української для регіональних мовників. Три чверті новин на телебаченні теж мають бути українською. Трохи більше двох місяців тому за проект у першому читанні проголосували 244 народні депутати – проти був лише "Опозиційний блок".За час доопрацювання в документ внесли 150 правок, зокрема збільшили відсоток для регіональних мовників і полегшили умови "перехідного періоду", щоб закон набував чинності через 4 місяці після його офіційного оприлюднення. "За цей час вони мають розпочати зйомки українського продукту з українськими акторами і українськими сценаріями", - вважає автор законопроекту народний депутат Вікторія Сюмар.

ВР розгляне законопроект, що збільшить частку української мови у телеефірі

ВР розгляне законопроект, що збільшить частку української мови у телеефірі

Радянські фільми при цьому показувати не забороняють, лише вимагатимуть для них українських субтитрів, а от стрічки, зняті в Україні російською мовою, потребуватимуть дубляжу. Ведучі та журналісти телепрограм, зокрема й новин, будуть зобов'язані розмовляти в ефірі лише державною. Автори законопроекту кажуть, що до 2012 року частка української в ефірах телеканалів становила саме 75%, але після ухвалення скандального мовного закону Колєсніченка-Ківалова ця цифра суттєво знизилась. "Від 8-12% до 100%. Флагмани, "1+1", мають 70-80%. Тобто для них не буде це стресом", - твердить Сюмар.

Ті, для кого українське кіно є хлібом насущним, збираються йти до депутатів у Раду та навіть вдаватися до акцій протесту, якщо нардепи зволікатимуть із голосуванням. У разі ухвалення закону, на ті телеканали, які й далі зловживатимуть російськомовним продуктом, чекають штрафні санкції – 5% від ліцензійного збору.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація