Анексія Криму: ГПУ надіслала підозри суддям КС Росії і попередила про оголошення в розшук

Анексія Криму: ГПУ надіслала підозри суддям КС Росії і попередила про оголошення в розшук

Фото: Getty Images

Їх підозрюють в сприянні окупації півострова.

1 березня було складено повідомлення про підозру голові та 18 суддям Конституційного Суду Російської Федерації у пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України - окупації Криму.

Про це сьогодні, 12 березня, повідомив генпрокурор Юрій Луценко у Facebook.

"18.03.2014 у м. Москва за участю Президента РФ Путіна В.В. та самопроголошених представників так званої "влади Криму" Аксьонова С.В., Константинова В.А., Чалого О.М. підписано "Договір про прийняття до РФ Республіки Крим і створення у складі РФ нових суб’єктів", який є нікчемним з правової точки зору. Вже наступного дня, 19.03.2014, судді КС РФ, діючи за попередньою змовою групою із представниками влади та Збройних Сил РФ, як пособники у вчиненні останніми посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, грубо знехтувавши порядком розгляду та вимогами російського законодавства та міжнародних зобов’язань Російської Федерації, одноголосно визнали таким, що начебто відповідає Конституції РФ нікчемний "договір" між Російською Федерацією і так званою "республікою Крим" про прийняття до складу РФ цього квазіутворення",  - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що голова КС РФ Зорькін В.Д. в інтерв'ю ЗМІ зізнався, що "фактично судді виготовили кінцевий документ упродовж двох годин, що є безпрецедентним випадком для вищої юридичної інстанції Росії", а поспіх із прийняттям рішення "диктували події" та "прохання президента".

"Таким чином, штучна легітимізація керівництвом Російської Федерації окупації частини території України – Автономної республіки Крим і міста Севастополь, була б неможливою без указаного незаконного рішення суддів Конституційного Суду РФ", - наголосили в прокуратурі.

Рішення судового органу РФ призвело до тяжких наслідків у вигляді окупації частини території України та заподіяння матеріальних збитків державі на суму понад 1 трильйон гривень, додав Луценко.

Головною військовою прокуратурою продовжується досудове розслідування за фактом розв’язання та ведення представниками...

Posted by Юрій Луценко on Monday, March 12, 2018

6 березня повідомлення про підозру разом із пам’ятками про процесуальні права та обов’язки підозрюваного, а також повістками про виклик для проведення слідчих дій на 13 та 19 березня 2018 року, були доставлені за місцем роботи підозрюваних.

Підозрюваних буде оголошено в розшук, якщо вони не з'являться на допит, до суду скерують клопотання про надання дозволу на затримання, попередили у прокуратурі.

Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін у фільмі, присвяченому йому ж, заявив про те, що обставин для повернення Україні окупованого Крим "не буде ніколи".

Повʼязані теми:

Наступна публікація