Аваков пояснив дії правоохоронців під час зустрічі Саакашвілі на кордоні

Аваков пояснив дії правоохоронців під час зустрічі Саакашвілі на кордоні

Фото: Reuters

Міністр вважає, що була заплачена висока ціна за бажання екс-президента Грузії прибути до України.

Незаконний прорив державного кордону України Міхеілом Саакашвілі та його прихильниками свідчить про "самогубче руйнування інституціональності".

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. "Це самогубне руйнування інституціональності. Це розвал фундаментів, на яких ми будуємо країну незалежно від тих чи інших політичних груп у владі. І якщо ці фундаменти будуть зруйновані через будь-який привід – ми не держава, а натовп людей, які бездарно живуть на території. І тільки питання часу, коли цим скористається великоросійський шовініст або європейський націоналіст", - вважає він.

Арсен Аваков також додав, що керівництво МВС не стало перекидати загін поліцейських тактиків із "Краковця" до "Шегинь", адже ймовірність спалаху конфлікту в Краковці між протиборчими людьми була високою.

"Весь час, поки Саакашвілі і друзі совалися біля кордону між ідіотською історією з поїздами і різними маршрутами "прориву" – я переживав тільки за одне – силову провокацію. І мені не важливий фактор статусу апатрида - з цим нехай суд розбирається. Мені важливо було не допустити силового зіткнення і пролитої крові. Провокація все ж відбулася. Крові не було – добре... Але ціна усьому цьому виявилася занадто високою", - додав профільний міністр.

Він визнав, що заборонив застосовувати зброю і силу щодо учасників масових акцій біля кордону. "Ми розділяли потоки, продумували логістику і думали про безпеку присутніх людей перш за все. Ми працювали весь день на локалізацію та запобігання провокацій на зіткнення прихильників і супротивників Саакашвілі. Ми блокували і затримали кілька десятків осіб "спортивної статури", які приїхали на кордон влаштувати бійку", - заявив Аваков.

Нагадаємо, в неділю, 10 вересня, екс-глава Одеської ОДА та екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, якого позбавили українського громадянства, в'їхав на територію України через КП "Шегині", що у Львівській області.

Як відомо, українське громадянство Саакашвілі надав своїм указом президент України Петро Порошенко в кінці травня 2015 року. Напередодні отримання українського паспорта він був призначений головою Одеської облдержадміністрації. У грудні 2015 року його позбавили громадянства Грузії. На посаді глави Одеської області Саакашвілі пропрацював півтора року, після чого оголосив про відставку, звинувачуючи президента у недотриманні обіцянок і просуванні на керівні посади в райадміністраціях "старих корупціонерів".

Тоді ж колишній президент Грузії оголосив про створення власної політичної сили, з якою піде на вибори в український парламент. У Грузії політик звинувачується за чотирма кримінальними статтями. Йому загрожує до 11 років позбавлення волі. Позбавили громадянства Саакашвілі наприкінці липня, коли він був за межами України. Сам політик пообіцяв повернутися 10 вересня.  

Генпрокуратура пригрозили організаторам прориву на пункті пропуску "Шегині" кримінальними справами

Генпрокуратура пригрозили організаторам прориву на пункті пропуску "Шегині" кримінальними справами

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація