Авіакатастрофа МАУ: Зеленський та Пристайко отримали "важливі дані" від представників США

Авіакатастрофа МАУ: Зеленський та Пристайко отримали "важливі дані" від представників США

Фото: Сайт президента України

Розмова президента із держсекретарем США відбудеться пізніше.

Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Вадим Пристайко сьогодні, 10 січня, зустрілися з керівницею посольства США в Україні Крістіною Квін та іншими представниками Сполучених Штатів. Про це очільник МЗС написав на своїй сторінці у твітері.

"Отримали важливі дані, які будуть опрацьовані нашими фахівцями", - написав Пристайко не уточнивши, про які самі дані йдеться.

Також він додав, що розмова Зеленського із Держсекретарем США Майком Помпео відбудеться сьогодні о 15:00. Її раніше анонсував сам президент і попросив іноземних партнерів надати Україні докази щодо збиття літака МАУ під Тегераном іранською ракетою. 

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Усі 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України. РНБО опублікував список загиблих. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.

МЗС України спочатку повідомило, що до падіння літака призвели технічні проблеми з двигуном, а версія теракту наразі не розглядається. Потім там змінили інформацію і заявили, що версії наразі все ще встановлюються. Літак впав майже одразу після зльоту з аеропорту імені Імама Хомейні.

Фото: ТСН.ua

Офіс генпрокурора розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

Увечері в четвер, 9 січня, одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З'явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон із посиланням на дані  розвідок та союзників країн повідомили, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря. Президент США Дональд Трамп назвав катастофу літака "підозрілою". Глава Білого дому, вважає, що літак міг розбитися не через технічну несправність, а через те, що "хтось на тому боці міг припуститися помилки".

ТСН.ua зібрав головне про аварію та стежить за подіями в текстовій онлайн-трансляції.

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація