Автокефалія для України ставить хрест на новому імперському проекті Росії - речник УПЦ КП

Автокефалія для України ставить хрест на новому імперському проекті Росії - речник УПЦ КП

Фото: УНІАН

У РФ церква не тільки не відокремлена від держави, а навіть живе за вказівками з Кремля, вважає архієпископ.

Утвердження єдиної автокефальної помісної церкви в Україні ставить хрест на можливості РФ реалізувати неоімперський проект так само, як утвердження незалежної української держави не дозволяє реанімувати Російську імперію.

Таку думку під час чату на "Главреді" висловив архієпископ Чернігівський та Ніжинський, секретар Священного Синоду Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря).

Він зауважив, що у Москві, вірогідно, сподіваються, що зможуть відновити імперію, але час імперій минув, і здійснити ці плани не вдасться.

Апокаліпсис, розкол, катастрофа. Росію охопила агресивна істерія через рішення про автокефалію

Апокаліпсис, розкол, катастрофа. Росію охопила агресивна істерія через рішення про автокефалію

"Тільки на одному прикладі того, що з приводу автокефалії Української церкви Путін скликав засідання Ради безпеки Росії..., переконуємося, що з російської сторони держава не лише не відокремлена від церковних питань, а навпаки — тісно у них залучена, більш того, втручається у них і направляє їх, даючи відповідні вказівки Московській патріархії", — зазначив архієпископ.

За словами Євстратія, якщо в самій Україні ніхто не буде давати привід "захищати православних", то Кремль не матиме правдоподібного обґрунтування для посилення агресії проти України.

"Тому наше спільне завдання — протистояти провокаціям, не допускати насильства у питаннях віри, зробити все необхідне для того, щоб люди мали можливість усвідомлено і добровільно зробити свій вибір на користь української церкви або, хто цього бажає, залишитися в складі російської церкви", — підсумував він.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом.

Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

У відповідь на це 15 жовтня Синод РПЦ повністю розірвав спілкування з Константинополем, а Держдума РФ ухвалила заяву щодо "загострення ситуації в Україні", звинувативши її у "тероризмі".

Повʼязані теми:

Наступна публікація