"Бабченко мав бути мертвий 3-4 дні": "кілер" журналіста розповів, як планувалось інсценування вбивства

"Бабченко мав бути мертвий 3-4 дні": "кілер" журналіста розповів, як планувалось інсценування вбивства

"Бабченко мав бути мертвий 3-4 дні": "кілер" журналіста розповів, як планувалось інсценування вбивства

Фото: Олексій Цимбалюк / Facebook

"Замовник" та "організатор вбивства" мали гарні відносини.

Правоохоронцям, які розслідували справу щодо "вбивства" російського журналіста Аркадія Бабченка, було важливішим отримати "політичні дивіденди", аніж довести справу до кінця і затримати усіх членів замовного вбивства.

Про це в інтерв'ю ТСН заявив Олексій Цимбалюк, який мав вчинити вбивство, але натомість повідомив СБУ.

"Але терпіти уже не можна було, бо була призначена пресконференція Грицака. Її і так весь час переносили. Ні керівництво СБУ, ні ГПУ, ні президента не цікавило розслідування. Їх цікавило отримати політичні дивіденди і не більше. Хайп, шум підняли – спіймали Борю (Борис Герман, який на думку слідства замовив убивство - ред) . А далі що?", – каже ветеран АТО Цимбалюк.

Він зазначає, що спочатку планувалося, щоб Бабченко нібито був мертвий три-чотирі дні. Оскільки, за словами Цимбалюка, у них із замовником інший ступінь довіри і він міг дізнатися у нього "набагато більше цікавої інформації". 

"Якщо керуватися державними інтересами, то в найвищих державних інтересах було його й*бнути. Це було б чудово. У мене б були такі довірливі відносини з замовником, що просто капець. Коли все чітко видно: грохнули, поховали. Це ж зовсім інший рівень спілкування. Я вважаю, що недопрацювали", – каже псевдокілер.

Крім того, зауважує Цимбалюк, під час інсценування вбивства він отримав лише першу частину грошей, а під час передачі другої частини Германа якраз і затримали. Втім, переконує Цимбалюк, якби правоохоронці почекали ще трохи часу, то мали б і його замовника-партнера.

"Все робилось акуратно, щоб і він нічого не відчув, що за ним стежать і він на жорсткому гачку. Відповідно другу половину я так і не отримав, бо пакували ( затримання Бориса Германа - ред) раніше. На ранок у нього не було цих грошей, а запакували його якраз тоді, коли він йшов за грошима для мене. Якби потерпіли ще півгодини або 40 хвилин, все було б", – підсумував він.

Повне інтерв'ю Олексія Цимбалюка читайте за посиланням.

Нагадаємо, ввечері 29 травня 2018 року в Києві поліція повідомила про нібито замах на російського журналіста Аркадія Бабченка. Від отриманих поранень, за даними правоохоронців, чоловік помер у кареті швидкої допомоги.  Наступного дня, 30 травня, під час брифінгу голови СБУ Василя Грицака "убитий" Бабченко з'явився на публіці. Він заявив, що його "вбивство" було інсценовано спецслужбами, щоб затримати замовника. Силовики затримали підозрюваного в організації замаху на Бабченка у Києві. Ним виявився Борис Герман. За тиждень також було повідомлено про підозру ще одному організатору злочину - В’ячеславу Пивоварнику, а через те, що він переховується від слідства у Росії, його оголосили в розшук.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що існує список журналістів, яким загрожує смерть від рук замовлених Росією кілерів. Пізніше ЗМІ опублікували список із 47 журналістів і блогерів, які нібито за даними СБУ перебувають у списку потенційних жертв Кремля і яких рано чи пізно мали усунути.  Згодом "кілер" Олексій Цимбалюк зізнався, що підозрюваний в організації вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман під час підготовки до злочину називав 60 цілей в Україні, які мали бути ліквідовані.

У серпні прокурор уклав угоду з Германом про визнання винуватості у вчиненні злочинів, підозрюваний детально засвідчив про підготовку до вбивства Бабченка, а 30 серпня Германа засудили до 4 років 6 місяців позбавлення волі.

Спецслужби РФ причетні до організації убивства Бабченка та планування терактів в Україні – СБУ

Спецслужби РФ причетні до організації убивства Бабченка та планування терактів в Україні – СБУ

Організатор "вбивства" Бабченка Герман вийшов із в'язниці

Організатор "вбивства" Бабченка Герман вийшов із в'язниці

Повʼязані теми:

Наступна публікація