Байден розповів, як домігся звільнення "сучого сина" Шокіна з посади глави ГПУ

Байден розповів, як домігся звільнення "сучого сина" Шокіна з посади глави ГПУ

Фото: УНІАН

Екс-віце-президент США розчарований регресом України у боротьбі з корупцією.

Колишній віце-президент США Джо Байден розповів, як проводив жорсткі переговори з українською владою для боротьби з корупцією.

Про це він заявив у коментарі "Голосу Америки", порадивши посадовцям адміністрації чинного президента США Дональда Трампа уважно фіксувати, що говорять українці, а також перевіряти, як вони виконують свої обіцянки.

"Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією у Києві. Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. Тож я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив до Києва 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора (на той час Генеральну прокуратуру очолював Віктор Шокін - прим.ред.), але вони цього не зробили", - згадав Байден.

Після цього, зазначив екс-віце-президент США, він повідомив на прес-конференції, що Україна не отримає мільярд доларів кредиту.

"Вони мені кажуть: Ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть. Я такий: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярд доларів. Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли", - наголосив він.

На його думку, українська влада зробила деякі дуже важливі необхідні інституційні і кадрові зміни.

"Але одна з трьох необхідних інституцій зараз відходить назад. Антикорупційний суд. Але вони обіцяли, що цього не станеться", - додав Байден.

Нагадаємо, раніше колишній віце-президент США схвально відгукнувся про рішення нинішньої адміністрації Білого дому надати Україні оборонне озброєння, оскільки це збільшить ціну агресії для Кремля.

Він підкреслив, що оборонна допомога з боку США лише "збільшить ціну для Росії" в її агресії проти України попри те, що в РФ існує "велика брехня" про начебто відсутність росіян на окупованому Донбасі. Байден висловив переконання, що в РФ існує політичне протистояння участі росіян у збройному конфлікті на сході України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація