Без банкету, пафосу і офіціозу: Зеленський здивує скромною, але красивою інавгурацією

Без банкету, пафосу і офіціозу: Зеленський здивує скромною, але красивою інавгурацією

Фото: Associated Press

Ніяких святкувань та приймань із фуршетами й коктейлями не заплановано.

Указ про створення Оргкомітету інавгурації новообраного президента видав чинний президент Петро Порошенко. У нього ввійшли 16 людей, зокрема троє представників Зе-команди, очільник Києва Віталій Кличко, міністр закордонних справ, очільник ДУС, силовики та представники Генштабу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Жодної червоної доріжки, почесної варти та гучних святкувань – біля Маріїнського палацу працює робоча група з організації інавгурації новообраного президента. Поруч очільник київської поліції Андрій Крищенко, військові генерали, представники держохорони, служби протоколу та члени команди Зеленського – всі вони обговорюють питання безпеки та протокольну частину передавання влади.

Кирило Тимошенко, якій відповідає за організацію врочистого заходу, зізнався, що готують скромну, але красиву церемонію. "Команда Володимира Зеленського хоче, щоб ця інавгурація, по-перше, не була схожою на всі інші інавгурації, щоби тут було мінімум пафосу, якомога менше офіціозу. Скоротити офіціоз до тільки необхідного, який регламентується законами нашої країни", - зауважив він.

Всі урочистості відбуватимуться у Верховні Раді та Маріїнському палаці. Вперше на площу біля Маріїнського палацу подивитись урочистий захід запрошують усіх охочих. Зеленський прибуде туди о 10:00 ранку, пройде серед людей, зайде до парламенту, де відбудеться інавгурація. У Маріїнському палаці новий президент присягатиме як головнокомандувач. Одразу після складання присяги Зеленського привітають іноземні гості та колеги.

Уже відомо, що на церемонію до Києва приїдуть президент Литви Даля Грибаускайте, колишній федеральний президент Німеччини Кристіан Вульф, президент Угорщини Янош Адер, президент Естонії Керсті Кальюлайд. Також прибудуть прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп, віце-прем'єр-міністр Румунії з питань реалізації стратегічних партнерств Анна Бірчал і міністр закордонних справ Кенії Моніка Джума, держсекретар МЗС Хорватії Здравко Бушич та спецпосланець прем'єра Японії Кійохіко Тояма. Європейський Союз на церемонії представлятиме віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович. Від НАТО вітати Зеленського приїде помічник генерального секретаря відділу з політичних питань і політики безпеки Алехандро Альварґонзалес. Представників країни-агресорки до Зеленського не кликали.

Після врочистостей президент вирушить на Банкову, де проведе перші двосторонні зустрічі з іноземними партнерами. Затримуватися надовго в цій будівлі Зеленський не збирається – команда президента шукає для нього нове робоче приміщення. За словами його соратників, це питання має бути вирішеним протягом року, а нова адміністрація має бути компактною та відкритою для людей.

Нагадаємо, у Верховній Раді було зареєстровано вісім постанов щодо інавгурації Зеленського. Нардеп Олександр Сугоняко зареєстрував проект постанови про проведення складання присяги 1 червня. Згодом цей проект було відкликано.

Народний депутат України Віктор Балога пропонував провести інавгурацію 19 травня, до цього таку ж постанову зареєстрував народний депутат Сергій Міщенко. Однак після цього нардеп Віталій Купрій пропонував перенести дату інавгурації на 20 травня, адже 19 - День пам'яті жертв політичних репресій. Також Купрій запропонував і ще одну дату – 26 травня.

Своєю чергою, народний депутат з фракції "Блоку Петра Порошенка", голова Соціал-демократичної партії Сергій Каплін своєю постановою пропонував, щоб Зеленський складав присягу двічі: 19 травня у стінах парламенту і 3 червня на НСК "Олімпійський". Ще однією постановою від нардепа Володимира Куренного інавгурацію пропонували провести 17 травня. Окрім цього, власну пропозицію внесла і фракція "Народний фронт" - там виступали за проведення інавгурації 28 травня. 

Зрештою, депутати проголосували за призначення інавгурації Зеленського на 20 травня. Таке рішення підтримали 315 депутатів.

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація