Безвізовий скандал. Чому і хто у Євросоюзі сказав Україні зачекати

Безвізовий скандал. Чому і хто у Євросоюзі сказав Україні зачекати

Фото: УНІАН

Київ виконав усі пункти плану візової лібералізації.

Величезний скандал назріває на зовнішньому фронті та загрожує справжнім політичним вибухом усередині країни. Бо все виглядає так, що українців елементарно обманули. Безвізовий режим для України, Грузії, Туреччини і Косова, який Євросоюз планував ухвалити влітку, можуть відкласти.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Наприкінці тижня представники ключових гравців ЄС – Франції та Німеччини – зробили різкі заяви про те, що безвізовий режим для України – не питання найближчих місяців. Офіційно пояснюють тим, що Європа хоче захиститися від мігрантів і запровадити механізм, який зупинятиме дію безвізового режиму, якщо країна своїх зобов'язань перед ЄС не виконує. Ідеться, кажуть знавці, насамперед про міграцію з Туреччини. Чому до її проблем прив'язали й Україну, точно не розшифровують.

У Києві таку політику ЄС уже назвали подвійними стандартами.

"Українці цього точно не заслужили", – заявила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Бо всі пункти українського плану візової лібералізації виконані. Політик нагадує, як 2008 року Німеччина та Франція заблокували надання Україні плану дій щодо членства в НАТО.

"Це була найбільша помилка, яка зробила можливою агресію проти Грузії влітку 2008 року і проти України навесні 2014-го", – наголошує Геращенко.

Висновки з помилок слід робити не тільки Україні, каже вона, а й самому Європейському Союзу.

Що з відкладенням безвізового режиму Євросоюз може втратити надійного партнера на своєму східному кордоні, заявив і посол України при ЄС Микола Точицький.

Єврокомісія спробувала пригасити скандал – там сподіваються, що Європарламент і Рада ЄС дуже скоро схвалять цю пропозицію. Але реальні рішення в ЄС ухвалюють не нагорі, а представники конкретних країн. Чи забули там уже про криваву ціну, яку платить Україна за свій рух до європейського товариства, покаже найближчий час.

Тим часом у ЄС натякають, що Україна опинилася не в тому місці і не в той час.

Чому ЄС хоче відкласти введення безвізового режиму для України

Чому ЄС хоче відкласти введення безвізового режиму для України

Повʼязані теми:

Наступна публікація