"Біда України може стати лихом для всіх країн регіону": Зеленський закликав Туреччину протидіяти Росії

"Біда України може стати лихом для всіх країн регіону": Зеленський закликав Туреччину протидіяти Росії

Фото: Офіс президента України

Агресивна політика Кремля є загрозою міжнародній безпеці, наголосив український президент.

Росія відповідатиме за свої агресивні дії на Донбасі, а механізм цього ще належить знайти. Так вважає президент України Володимир Зеленський.

Цю думку він висловив під час візиту до Анкари, де закликав турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана долучитися до досягнення цієї мети. "Ми разом обов’язково знайдемо шлях, який змусить Росію поважати міжнародне право, поверне мир і стабільність у регіон, захистить права та свободи кримських татар і звільнить політичних в’язнів Кремля", – заявив Зеленський. "Впевнений, що спільними зусиллями України й Туреччини ми змінимо ситуацію в Чорноморському регіоні та в Криму у свій бік", – додав він.

Зеленський у Туреччині зустрівся з кримськотатарською діаспорою та Ердоганом

Зеленський у Туреччині зустрівся з кримськотатарською діаспорою та Ердоганом

Зеленський акцентував увагу на загрозі мілітаризації окупованого Криму, порушеннях прав людини на півострові та переслідуванні кримськотатарського народу. Ці теми були одними з ключових під час перемовин з Ердоганом. "Вважаємо, що безвідповідальні та безкарні демарші Росії на міжнародній арені повинні нарешті отримати справедливу відповідь. Бо сьогодні – це біда України, але вже завтра це може стати лихом для всіх країн регіону", – наголосив український лідер.

Глава держави підкреслив, що Україна високо цінує відносини зі своїм стратегічним партнером – Турецькою Республікою, а також вдячна їй і президенту Ердогану за незмінну позицію з підтримки суверенітету та територіальної цілісності. "Дякую, що завжди маєте мужність називати речі своїми іменами – зокрема окупацію Криму з боку Росії", – сказав Зеленський.

Ердоган зі свого боку підтвердив, що Туреччина не визнавала незаконної анексії Криму і не зробить цього. Він також наголосив, що захист прав, інтересів і збереження національної ідентичності кримських татар, перебування їх на батьківщині в Криму залишатиметься пріоритетом для його країни. "Ми бажаємо, щоб якомога швидше закінчився конфлікт на Донбасі. Ми віримо, що його буде розв’язано мирно, на засадах міжнародного права та територіальної цілісності України. Ми підтримуємо мінський процес і діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яку очолюють турецькі дипломати", – заявив президент Туреччини.

Як уже повідомлялося, політика та економіка були в центрі уваги президентів України Володимира Зеленського та Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана під час їхньої першої зустрічі в Анкарі.  Сторони підтвердили спільне бачення низки проблем у Чорноморському регіоні, зокрема статус Автономної Республіки Крим. Глави держав обговорили мінський переговорний процес і ситуацію на Донбасі, а також ушанували хвилиною мовчання загиблих напередодні чотирьох оборонців України. Поза тим Зеленський та Ердоган говорили про торговельно-економічну співпрацю та завершення формування тексту угоди про зону вільної торгівлі між державами. Після завершення двосторонніх перемовин у присутності глав держав було підписано протокол про домовленості щодо використання й вивчення космосу між Національним космічним агентством України та Національним космічним агентством Турецької Республіки.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація