Білий дім оприлюднив стенограму розмови Зеленського з Трампом. Повний переклад

Білий дім оприлюднив стенограму розмови Зеленського з Трампом. Повний переклад

Розмова відбулася 25 липня поточного року і тривала пів години.

У середу, 25 вересня, Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови президента США Дональда Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським. 

Документ оприлюднено на сайті Білого дому. 

Наводимо повний переклад стенограми:

Трамп: Мої вітання з великою перемогою. Ми всі стежили у Сполучених Штатах, ви зробили приголомшливу роботу. Шлях, який ви пройшли, у кого не було багато шансів, але в кінцевому підсумку легко перемогли. Це фантастичні досягнення. Вітаю.

Зеленський: Ви абсолютно праві, містере президенте. Ми здобули велику перемогу і важко над цим працювали. Ми багато працювали, але я хотів би зізнатися вам, що я мав можливість вчитися у вас. Ми використали доволі багато ваших навичок та знань та використовували їх під час виборів. І так, це правда, що вибори були унікальними. Ми опинилися в унікальній ситуації, і нам вдалося досягти унікального успіху. Я можу вам сказати наступне: вперше ви зателефонували мені, щоб привітати мене, коли я переміг на президентських виборах, вдруге ви телефонуєте мені, коли моя партія виграла парламентські вибори. Я думаю, що я повинен вигравати частіше, щоб ви могли телефонувати мені частіше, і ми можемо частіше говорити телефоном.

Трамп: [сміється] Це дуже чудова ідея. Думаю, ваша країна раділа б цьому. 

Зеленський: Так, правду кажучи, ми намагаємося дуже наполегливо працювати, бо хочемо "осушити болото" тут, в нашій країні. Ми залучили багато-багато людей. Не старих політиків, не типових політиків, тому що ми хочемо мати новий формат і новий тип уряду. І ви наш великий вчитель у цьому.

Трамп: Дуже приємно це від вас чути. Хочу сказати, що ми багато робимо для України. Ми вкладаємо багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж країни Європи, і вони мали б надавати вам більшу допомогу, ніж вони роблять зараз. Німеччина майже нічого для вас не робить. Все, що вони роблять - балачки, і я думаю, це те, про що ви їх дійсно маєте запитати. Коли я спілкувався з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона нічого не зробила. Багато європейських країн вчиняють так само. І я думаю, вам на це треба звернути увагу. Але Сполучені Штати були дуже-дуже добрими до України. Я не скажу, що це було неодмінно взаємно, тому що відбувались недобрі речі. Але Сполучені Штати були дуже-дуже добрими до України.

Зеленський: Так, ви абсолютно праві. Не просто на 100%, а на 1000%, і я можу сказати вам наступне: я говорив з Ангелою Меркель, і я з нею зустрічався. Я також зустрічався і говорив з Макроном, і я їм сказав, що вони не роблять стільки, скільки мали б, у питаннях санкцій. Вони не застосовують санкцій. Вони не працюють стільки, скільки б мали працювати для України. Навіть за простою логікою, Європейський союз має бути нашим найбільшим партнером, але технічно США набагато більший партнер, ніж ЄС, і я дуже вдячний вам за це, за те, що Штати роблять багато для України. Набагато більше, ніж Європейський союз, особливо коли ми говоримо про санкції проти Російської Федерації. Я також хотів би подякувати за вашу величезну підтримку у сфері оборони. Ми готові продовжити кооперацію задля наступних кроків, точніше – ми майже готові купити більше Джавелінів у США для потреб безпеки.

Трамп: Я хотів би, аби ви зробили послугу, наша країна пережила багато і Україна багато про це знає. Я хотів би, щоб ви дізналися, що сталося з усією цією ситуацією з Україною, кажуть CrowdStrike*… Здається, один з ваших багатіїв… Сервер, кажуть, він є в України. Багато речей сталося, уся ситуація.  Мені здається, що ви оточили себе одними з тих самих людей. Я хотів би, щоб генеральний прокурор зателефонував вам або комусь з ваших людей, аби дістатися суті. Як ви бачили учора,  уся нісенітниця закінчилася дуже слабкою виставою людини на ім’я Роберт Мюллер, некомпетентною виставою, але вони кажуть, що багато чого з цього почалося з України. Усе, що ви можете зробити, дуже важливо, щоб ви зробили усе можливе.   

Зеленський: Так, для мене дуже важливо як і те, що ви згадали раніше. Для мене як президента дуже важливо, і ми відкриті для будь-якого майбутнього співробітництва. Ми готові відкрити нову сторінку співробітництва у відносинах між Сполученими Штатами та Україною. З цією метою я нещодавно відкликав нашого посла в Сполучених Штатах, його замінить дуже компетентний та дуже досвідчений посол, який наполегливо працюватиме, аби впевнитися, що наші нації зближуються. Я також хочу та сповідаюся побачити, що ви йому довіряєте та впевнені у ньому, у нього з вами будуть особисті стосунки, щоб ми могли поглибити співпрацю ще більше. 

Я вам особисто скажу, що один з моїх помічників нещодавно говорив з містером Джуліані, і ми сподіваємося, що незабаром у містера Джуліані з’явиться можливість приїхати до України і ми з ним зустрінемося одразу ж після приїзду до України. 

Я хочу ще раз запевнити, що серед нас нема нікого, крім ваших друзів. Я впевнюся в тому, що оточив себе найкращими та найдосвідченішими людьми. Я хотів би вам також сказати, що ми друзі.  Ми добрі друзі а ви, містере президенте, маєте друзів в нашій країні, отже ми можемо продовжувати наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе чудовими людьми на додачу до того розслідування, я як президент України гарантую, що розслідування буде проведено відкрито та відверто. В цьому я вас можу запевнити.

Трамп: Добре, бо я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим, але його скинули, і це справді несправедливо. Дуже багато людей говорять про це, як вони скинули вашого дуже хорошого прокурора, і у вас до цього були залучені дуже погані люди. Містер Джуліані - шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, великим мером, і я хотів би, щоб він зателефонував вам. Я попрошу його зателефонувати вам разом з Генеральним прокурором. Руді дуже добре знає, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якби ви могли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол США, жінка, була поганою, а люди, з якими вона мала справу в Україні, були поганими, тому я просто хочу вас повідомити про це. Інша справа, про сина Байдена багато говорять, що Ейден зупинив переслідування, і багато людей хочуть дізнатися про це, тому все, що ви можете зробити з Генеральним прокурором, було б чудово. Байден похвалився, що припинив обвинувачення, тож, якщо ви можете зазирнути в це... Це для мене звучить жахливо.

Зеленський: Я хотів розповісти про прокурора. Перш за все я розумію і знаю ситуацію. Відтоді, як ми здобули абсолютну більшість у нашому парламенті, наступним генеральним прокурором буде на 100% моя особа, мій кандидат, який буде затверджений парламентом і в вересні почне працювати новим прокурором. Він або вона погляне на ситуацію, зокрема на компанію, яку ви зазначаєте у цьому питанні. Питання розслідування справи насправді полягає в тому, щоб забезпечити відновлення чесності, тому ми подбаємо про це і будемо працювати над розслідуванням справи. Крім цього, я б просив вас, якщо у вас є додаткова інформація, яку ви можете надати нам, було б дуже корисно для розслідування, щоб переконатися, що ми здійснюємо правосуддя в нашій країні щодо посла в Сполучених Штатах з України, наскільки я пам'ятаю її звали Йованович. Це чудово, що ви перший, хто сказав мені, що вона була поганим послом, бо я з вами на 100% згоден. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, тому що вона захоплювалася попереднім президентом і вона була на його боці. Вона не сприйняла мене як нового президента досить добре.

Трамп: Що ж, їй доведеться пройти через якісь речі. Я попрошу пана Джуліані вам зателефонувати, а також генерального прокурора США Барра вам зателефонувати. І ми доберемося до суті. Я впевнений, ви все зрозумієте. Я чув, до прокурора було дуже погане ставлення, а він був дуже справедливим прокурором, тож удачі у всьому цьому. Ваша економіка зростатиме і зростатиме, я передбачаю це. У вас багато активів. У вас чудова країна. В мене багато українських друзів, вони неймовірні люди.

Зеленський: Я б хотів сказати вам, що в мене теж чимало друзів-українців, які живуть у США. І, коли я востаннє подорожував до США, я зупинявся у Нью-Йорку біля Центрального парку у Трамп-тауер. Я буду з ними говорити і сподіваюсь побачити їх у майбутньому. Також я хотів подякувати вам за запрошення відвідати Сполучені Штати, а саме Вашингтон. З іншого боку, хочу вас запевнити, що ми будемо ставитись до справи з усією серйозністю і працюватимемо над розслідуванням. Щодо економіки, для наших двох країн є так багато потенціалу, і одна з проблем, яка для України дуже важлива - це енергетична незалежність. Я вірю, ми можемо бути дуже успішними і працювати над енергетичною незалежністю з США. Ми купляємо американську нафту, але я дуже сподіваюсь на майбутню зустріч. У нас буде більше часу і можливостей обговорити ці можливості і ближче познайомитись один з одним. Я хочу дуже подякувати вам за підтримку.

Трамп: Добре. Ну, дуже дякую, і я ціную це. Я скажу Руді та генеральному прокурору Барру подзвонити. Дякую. Всякий раз, коли ви хочете завітати до Білого дому, не соромтесь телефонувати. Дайте нам дату, і ми це вирішимо. Я з нетерпінням чекаю на зустріч з вами.

Зеленський: Дуже дякую. Я був би дуже радий приїхати і був би радий особисто познайомитися з вами і пізнати вас краще. Я з нетерпінням чекаю на нашу зустріч, і я також хотів би запросити вас відвідати Україну та завітати до міста Києва, яке є прекрасним містом. У нас прекрасна країна, яка б вітала вас. З іншого боку, я вірю, що 1-го вересня ми будемо в Польщі, і ми зможемо зустрітися в Польщі. Після цього це було б дуже гарною ідеєю, аби ви відвідали Україну. Ми можемо взяти мій літак і поїхати до України, або ми можемо взяти ваш літак, який, напевно, набагато кращий, ніж мій.

Трамп: Гаразд, ми можемо це вирішити. Я чекаю на вас у Вашингтоні та, можливо, у Польщі, я думаю, ми будемо там у той час.

Зеленський: Дякую, містере президенте.

Трамп: Вітаю вас за фантастичну роботу, яку ви зробили. Весь світ стежив. Я не впевнений, що це було підлаштовано, але мої вітання.

Зеленський: Дякую, містере президенте. До побачення.

*CrowdStrike – компанія, яку найняли для розслідування взламу серверів Демократичної партії США 2016 року.

Нагадаємо, раніше видання The Washington Post повідомило, що розвідник написав скаргу на президента США Дональда Трампа після його телефонної розмови із лідером іноземної держави. Скарга стосувалася спілкування із закордонним лідером та "обіцянки", яку дав Трамп. Вона була настільки тривожною, що розвідник, який працював у Білому домі, звернувся до генерального інспектора розвідки, сказали двоє колишніх чиновників, знайомих із цим питанням. Згідно з інформацією видання, за кілька тижнів до того, як була подана скарга, Трамп провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Згодом голова Комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф звинуватив Міністерство юстиції в перешкоджанні передавання в Конгрес скарги інформатора, імовірно, що стосується розмови президента Дональда Трампа з одним із зарубіжних лідерів.  Водночас джерело, знайоме з ситуацією, повідомило Reuters, що в скарзі йдеться про "численні дії" Трампа, а не тільки про телефонну розмову з президентом України.

У статті The Wall Street Journal журналісти із посиланням на джерела повідомили, що Трамп під час розмови із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керує син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах.

 

Конгрес США закидає Трампу тиск на Україну заради власних інтересів

Конгрес США закидає Трампу тиск на Україну заради власних інтересів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація