Більше 30 країн ООН засудили Росію через порушення прав людини в окупованому Криму

Більше 30 країн ООН засудили Росію через порушення прав людини в окупованому Криму

Понад 30 країн засудили РФ за дискримінацію і порушення прав людини / Фото: Reuters

Вони оприлюднили спільну заяву.

В ООН на засіданні Третього комітету Генасамблеї виступила українська делегація від імені групи демократичних країн зі Спільною заявою щодо ситуації з правами людини в Криму.

Співавторами документа стали представники понад 30 країн, повідомляє  Укрінформ.

"Ми рішуче засуджуємо заходи й практику дискримінації та порушення прав людини по відношенню до кримських татар, етнічних українців і представників інших меншин у Криму з боку Російської Федерації, яка здійснює фактичний контроль над півостровом. Ми закликаємо владу РФ, що окупувала Крим, розв'язати ці проблеми", - йдеться в тексті заяви.

Згідно із документом, Росія повинна "вжити негайних заходів для припинення всіх переслідувань представників етнічних меншин і тих жителів Криму, хто виступає проти окупації". Йдеться про самоуправні обшуки й арешти, несправедливі суди, катування, а також дію дискримінаційних законів окупаційної влади, які були прийняті, починаючи з березня 2014 року.

Заява містить заклик до негайного звільнення українських громадян – Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ахтема Чийгоза та інших активістів, які були захоплені в Криму, переправлені до РФ. Документ засуджує вбивство Решата Аметова й насильницькі зникнення інших представників кримськотатарських активістів і правозахисників та закликає до прозорого розслідування цих випадків.

Окремо заява закликає Управління Верховного комісара ООН з прав людини розглянути питання про підготовку окремої доповіді щодо стану прав людини в Криму. "Ми наголошуємо на необхідності повного доступу Моніторингової місії з прав людини в Україні та інших міжнародних місій, які опікуються правами людини, на територію Криму і міста Севастополь", - підкреслюється в спільному документі. Це має "першочергове значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації" на території окупованого українського півострова. 

Генерального секретаря ООН закликали провести регулярні консультації з Верховним комісаром з прав людини та відповідними регіональними організаціями.

"Міжнародне співтовариство визнає, що Крим є частиною України та закликає Росію припинити окупацію", - зазначено в спільній міжнародній заяві.

Нагадаємо, раніше лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова заочно арештували в Криму. Рішення було схвалене в Київському районному суді Сімферополя.

Рефата Чубарова заочно арештували в Криму

Рефата Чубарова заочно арештували в Криму

Повʼязані теми:

Наступна публікація