Більше двох годин про Україну, Сирію та кібербезпеку. Головні тези першої зустрічі Путіна і Трампа

Більше двох годин про Україну, Сирію та кібербезпеку. Головні тези першої зустрічі Путіна і Трампа

Фото: Reuters

Глави держав обговорили відносини Росії і США і питання міжнародної політики.

Сьогодні, 7 липня, у Німеччині на полях саміту G20 відбулася перша зустріч президента Росії Володимира Путіна та президента США Дональда Трампа. До цього, вони спілкувалися лише по телефону.

Глави держав говорили про ситуацію в Сирії, щодо терористичної організації "ІД", про російсько-американські відносини, ситуацію в Україні і про кібербезпеку.

На зустрічі також були присутні глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Рекс Тіллерсон, а також перекладачі.

Незадовго до самих переговорів Трамп, перебуваючи у Варшаві, закликав Росію припинити дестабілізувати Україну і підтримувати "ворожі режими в Сирії та Ірані". Також Трамп вперше оголосив про підтримку НАТО і готовність США виконувати статтю 5 про спільну оборону. Через це, сама зустріч відбулася зовсім не на позитивному тлі.

З запізненням

Зустріч розпочалася із запізненням від запланованого часу і тривала 2 години 20 хвилин, хоча очікувалося півгодини. Перед початком переговорів, Володимир Путін сказав, що радий бачити і познайомитись з Дональдом Трампом.

"Я дуже радий познайомитися з вами і сподіваюся, що, як ви сказали, наша зустріч принесе позитивний результат", – заявив Путін американському лідерові.

Своєю чергою, президент США Дональд Трамп заявив, що особисто зустрітися з російським лідером Володимиром Путіним для нього честь.

Питання стабілізації ситуації в Україні на самому саміті G20 в Гамбурзі не підіймалися. Також не говорили щодо подовження санкція проти Росії. Проте, на особистих переговорах між президентами США та Росії ці питання обговорювалися.

Росія та вибори у США 2016

За словами держсекретаря США Рекса Тіллерсона, одразу після початку зустрічі Трамп висловив занепокоєння щодо втручання Росії у вибори 2016.

Тіллерсон зауважив, що під час зустрічі Путін заперечував будь-яку свою причетність.

До слова, росіяни зажадали доказів та підтвердження того, що вони втручалися у виборчий процес американців.

Тіллерсон додав, що президент "правильно зосереджений на тому, як ми рухаємося вперед від чогось, що може бути нерозв'язною розбіжністю на цей момент".

США vs. Росія

Останнім часом і в Москві, і у Вашингтоні визнавали, що відносини між сторонами найгірші з часів холодної війни. Тому, як підкреслили в Кремлі, особиста зустріч президентів дуже важлива для відновлення діалогу між країнами, а також забезпечення міжнародної стабільності та безпеки.

Експерт з питань безпеки і зовнішньої політики з Вашингтонського центру Brookings, який вважають нейтральним аналітичним центром, Томас Райт каже, що Білий дім прагне применшити значення цієї зустрічі. Зате Трамп прагне показати щось величніше.

"Радники Трампа в Білому домі вкрай стурбовані, оскільки вони побоюються, що Трамп може піти на якісь короткострокові поступки Кремлю", – пояснює Райт.

Багато аналітиків називали довгоочікувану зустріч президентів "необхідністю", а не рішенням проблем.

Трамп та Путін вперше потисли один одному руки на саміті G20

Трамп та Путін вперше потисли один одному руки на саміті G20

Перед зустріччю, оточення Трампа повідомляло, що він сфокусується на проблемах Сирії, включаючи створення безпечних зон, боротьбу з "ІД" і небажання Москви зупинити уряд президента Асада від застосування хімічної зброї проти мирних Сирії.

За день до відльоту Трампа з Вашингтона, в Білому домі заявили, що зустріч з Путіним буде лише чисто формальною двосторонньою дискусією, а не переговорами.

Найважливішим і більш обговорюваним був пункт про "двосторонні відносини" Вашингтона і Москви. Торішня президентська кампанія Трампа багато в чому була побудована на його обіцянках налагодити відносини з Росією і відновити діалог, але відразу ж після його обрання все перегралося.

Про Україну

Президент Росії Володимир Путін повідомив, що обговорив на першій зустрічі з президентом США Дональдом Трампом ситуацію в Україні і в Сирії, боротьбу з тероризмом і кібербезпеку.

"У мене була дуже тривала бесіда з президентом Сполучених Штатів. Накопичилося багато питань — там і Україна, і Сирія, і інші проблеми, деякі двосторонні питання. Ми знову повернулися до питань боротьби з тероризмом, кібербезпеки", – заявив Путін на зустрічі з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе.

Володимир Путін від свого імені та від імені Дональда Трампа вибачився перед прем'єром Японії Сіндзо Абе за тривалу російсько-американську зустріч.

"У мене була дуже тривала бесіда з президентом Сполучених Штатів. Накопичилося багато запитань... І я, і від його імені — ми приносимо вибачення", — сказав Путін на зустрічі з прем'єр-міністром Японії.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров уточнив, що при обговоренні України американська сторона повідомила, що вони призначили спеціального представника з врегулювання української кризи. Розраховуємо, що він прибуде до Москви найближчим часом", - повідомив Лавров.

За його словами, вирішено створити "канал між представником РФ і представником США для того, щоб використати ці можливості, які є у США, та для просування врегулювання на основі Мінських домовленостей, враховуючи і спираючись на той потенціал, який закладений у контактній групі та "нормандському форматі".

 

Лавров відзначив наявність спільного інтересу щодо просування тим шляхом, який викладений у Мінських домовленостях.

Про Сирію

Вашингтон і Москва домовилися про створення на південному заході Сирії трьох зон перемир'я.

Про це розповів міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. 

"Сьогодні в столиці Йорданії завершили роботу експерти трьох країн і вони погодили меморандум про перемир'я на південному заході Сирії", - повідомив Лавров.

Він поінформував, що перемир'я почне діяти 9 липня опівдні за часом Дамаска.  США і Росія, за словами Лаврова, взяли на себе зобов'язання забезпечити режим припинення вогню та гуманітарний доступ.

"На перших порах безпека навколо цієї зони деескалації забезпечуватиметься з використанням сил і засобів російської військової поліції та в координації з йорданцями й американцями", - уточнив він. При цьому дипломат підкреслив важливість збереження суверенітету Сирії. 

Про двосторонні відносини

Глава російського МЗС Сергій Лавров охарактеризував переговори як "дуже конкретні".

"Моє відчуття, що президенти, і російський, і американський, керуються інтересами двох країн", — сказав дипломат. За його словами, лідери двох країн домовилися про низку конкретних речей", у тому числі щодо двосторонніх відносин. Зокрема, мова зайшла про зміну голів дипмісій.

"Домовлено прискорити проходження процедур, необхідних для призначення нових послів США в Росії та Росії в США", — повідомив Лавров. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація