Ближче до Росії: США можуть перекинути війська з Афганістану до країн Середньої Азії

Ближче до Росії: США можуть перекинути війська з Афганістану до країн Середньої Азії

Фото: Associated Press

Пентагон поки зважує всі за і проти.

Сполучені Штати Америки можуть перекинути війська, які вони виводять з Афганістану до країн Середньої Азії, — ближче до Росії.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на джерела.

В якості можливих місць майбутньої дислокації військ розглядаються держави Перської Затоки та окремі кораблі ВМС США.

Водночас американським військовим потрібні бази для розміщення безпілотників, бомбардувальників і артилерії, щоб надавати підтримку Кабулу і стримувати бойовиків радикального руху "Талібан".

За інформацією джерел видання, найкраще розмістити війська в Узбекистані та Таджикистані, які межують з Афганістаном. У разі інцидентів, військові змогли б швидко потрапити в країну. Але водночас перекидання військ в ці країни виявилася б непростим через велику військової присутності Росії в регіоні та вплив Китаю.

Ташкент і Душанбе заявили про небажання поширення насильства і висловили занепокоєння через ситуацію, що склалася. Поки запитів на розміщення військ на будь-яких базах в Середній Азії не було.

Пентагон разом із Держдепартаментом США і Білим домом зважують всі за і проти такого рішення.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатів Америки раніше було дві бази в Середній Азії — Узбекистані та Киргизстан. США покинули базу в Узбекистані в 2005 році та майже через десять років — у Киргизстані.

Як повідомлялося, в середині квітня Джо Байден оголосив про виведення військ США з Афганістану. Президент США зазначив, що процес виведення військ буде здійснюватися впорядковано і по повній координації з союзниками.

Нагадаємо, що 29 лютого 2020 року попередня адміністрація США і таліби підписали в Досі мирну угоду. Сполучені Штати, їх союзники та коаліція зобов'язалися вивести протягом 14 місяців все війська з країни. Таліби ж гарантували, що не стануть використовувати територію Афганістану для дій, які становлять загрозу безпеці США і їх союзників. Потім переговори зайшли в глухий кут.

Читайте також:

Новини світу: США почали виводити свої війська з Афганістану

Новини світу: США почали виводити свої війська з Афганістану

Повʼязані теми:

Наступна публікація