Богдан пояснив, чому на нього не поширюється закон про люстрацію

Богдан пояснив, чому на нього не поширюється закон про люстрацію

Фото: скриншот з відео

За його словами, він очолив Адміністрацію президента на абсолютно законних підставах.

Голова Адміністрації президента Андрій Богдан в ефірі "Право на владу" заявив, що очолив Адміністрацію президента на абсолютно законних підставах.

"Я захищав інтереси держави і корупціонери, яким я не дав розкрадати державний бюджет, стали авторами закону про люстрацію і спеціально внесли мене у цей список. Юридично маю право займати цю посаду, бо після закону про люстрацію посада голови Адміністрації президента була виведена з державної служби і зазначена в законі про державну службу як патронатна служба", - повідомив Богдан.

За його словами, умова закону на нього не поширюється, оскільки він не займає державну посаду. "Фактично для того, щоб потрапити під люстрацію, я не можу займати посади, які стосуються державної служби і внесені в спеціальний перелік. Оскільки я не є державним службовцем, то закон щодо цієї посади на мене не поширюється, бо там обов'язкова умова – робота на державній службі", - пояснив глава Адміністрації.

Вимоги закону повністю дотримані, констатував Богдан. "Після прийняття цього закону командою колишнього президента Петра Порошенка були внесені зміни. Вони таким чином прописали закон під себе, що вивели цю посаду з-під дії державної служби", - наголосив він.

Раніше президент України Володимир Зеленський призначив главою Адміністрації президента свого радника з юридичних питань, юриста партії "Слуга народу" та одного із членів передвиборчого штабу Зеленського "Це буде яскрава діяльність президента": адвокат команди Зеленського розповів, куди варто здійснити перший візит Андрія Богдана. 

Потім повідомлялося, що Богдан не може обіймати державні посади за законом про люстрацію, оскільки обіймав різні посади в уряді Миколи Азарова, який наразі переховується на території Російської Федерації. Зокрема, у березні 2010-го він став заступником міністра Кабінету міністрів — урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Згодом цю посаду скасували, а 2013-го Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері боротьби з корупцією. 

Сам Бодан підтверджував, що не може зайняти крісло глави АП через закон про люстрацію. Єдиним варіантом, яким міг скористатися заради роботи на державній службі, є отримання свідоцтва учасника бойових дій. Раніше юрист зазначив, що обійти закон і оформити таке посвідчення за бажання він би міг без проблем, бо не раз був в АТО у відрядженні. Але робити це, мовляв, не буде, тому що у військових діях не брав участь і "морального права на це не має". 

Президент Володимир Зеленський повідомив, що може звільнити главу Адміністрації президента Андрія Богдана після того, як Конституційний Суд ухвалить рішення про те, що норми закону "Про очищення влади" відповідають Конституції України. 

Андрій Богдан переконаний, що потрапив під закон про люстрацію "абсолютно несправедливо"

Андрій Богдан переконаний, що потрапив під закон про люстрацію "абсолютно несправедливо"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація