БогDone. У які скандали втрапляв Андрій Богдан на посаді голови Офісу президента

БогDone. У які скандали втрапляв Андрій Богдан на посаді голови Офісу президента

Фото: ТСН.ua

Андрій Богдан під час роботи в Офісі президента регулярно був в епіцентрі об'єктивів ЗМІ та обговорення в суспільстві.

Президент України Володимир Зеленський 11 лютого звільнив з посади одіозного очільника свого Офісу Андрія Богдана. З самого початку присутність в команді юриста викликала шквал критики у суспільстві та розмови про "людину Коломойського" в Офісі президента. ТСН.ua розповідає про найрезонансніші скандали тепер вже колишнього керівника Офісу Зеленського.

Хто такий Богдан та його "позалюстраційне" призначення

За дев'ять років до призначення в Офіс Зеленського Богдан був заступником міністра Кабінету міністрів - урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Згодом цю посаду скасували. 2013-го тодішній прем'єр-міністр Микола Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим уряду в сфері боротьби з корупцією.

Із Кабміну Богдана звільнили після Євромайдану. У вересні 2014-го посада, яку він обіймав, потрапила до списку люстрації. Відповідно, Богдан протягом 10 років не мав права обіймати державні посади. Винятком могло бути перебування в зоні АТО.

Глава держави Володимир Зеленський призначив Богдана керівником Адміністрації президента (згодом стала Офісом президента) 21 травня 2019 року.

Свого часу Богдан був юристом Ігоря Коломойського. Його зв'язки з бізнесменом теж спричинили шквал критики щодо призначення, мовляв, "права рука Коломойського взяла керівну посаду в ОП".

Керівник Офісу президента Богдан відверто про Коломойського, люстрацію й особисте життя

Керівник Офісу президента Богдан відверто про Коломойського, люстрацію й особисте життя

Згодом усе ж розмови вщухли, а що до люстрації, то в Мін'юсті тоді пояснили, що посада голови Офісу президента не підпадає під люстрацію, адже це не державний службовець.

Що шепотів Богдан на вухо Зеленському

Ще однією жвавою темою для обговорень стали своєрідні постійні "підказки на вухо" Зеленському. За цією справою Богдана помічали ще під час президентської виборчої кампанії Володимира Зеленського. Не припиняв він шепотіти президенту вже й на посаді голови Офісу.  

Сам Зеленський поясняював це тим, що "Богдан просто нетерпляча людина" та інколи "не може вгамуватися".

"Впливати на мене - він знає, що це дуже-дуже складно. Але він знається на цьому, в нього в політиці більший досвід. Це правда, що іноді він дає дуже креативні думки, це так і є. Він мені може шепотіти: "А ти забув сказати про це", я йому кажу: "Андрію, заспокойся", він: "Ти бачиш, що він сказав?", - так прокоментував нашіптування у своє вухо президент Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський і глава Офісу президента Андрій Богдан в штабі партії "Слуга народу" під час позачергових парламентських виборів. / Фото: УНІАН

Сам Богдан теж активно переконував, що не намагається впливати на рішення президента.

"Ви недооцінюєте президента. У нас є домовленість, і вона дотримується вже понад рік: ми всі визнаємо право Володимира Зеленського ухвалювати рішення. При цьому він визнає наше право висловити свою думку", - пояснив він.

Фейкове звільнення

29 липня телеграм-канал Shadow Anonymous написав, що Богдан подасть у відставку нібито через тиск з боку США, де його вважають "правою рукою" бізнесмена Ігоря Коломойського. Зеленський, знову ж таки, нібито схильний звільнити Богдана, аби відбулася зустріч президентів України та США.

Увечері 1 серпня низка всеукраїнських ЗМІ масово повідомила про те, що голова Офісу президента Андрій Богдан написав заяву про звільнення. Деякі ЗМІ, зокрема theБабель, опублікували фото ніби написаної заяви. У всіх було однакове фото – заява сфотографована не повністю, не видно дати й підпису. У тексті заяви йдеться: "Прошу звільнити мене з займаної посади за власним бажанням з цього моменту".

Фото: theБабель

Богдан відмовився від коментарів ЗМІ того вечора, натомість у соцмережі тролив мера Віталія Кличка. Він виставив у Facebook фотожабу - під фото Кличка розміщений підпис: "Бл*дь, скажіть уже хто-небудь, він Андрій чи Богдан?"

В Офісі президента цю інформацію дового не коментували. Згодом президент Володимир Зеленський підтвердив, що керівник його Офісу Андрій Богдан справді написав заяву про відставку. Глава держави також розповів, що його команда домовилася від самого початку написати заяви про звільнення. 

Однак ніякого звільнення тоді не відбулося. Як згодом стало відомо ТСН із власних джерел, фото-інтригу розіслав кільком журналістам заступник Андрія Богдана Кирило Тимошенко – без пояснень чи уточнень.

Фейк державного масштабу: Андрій Богдан залишається керувати Офісом президента

Фейк державного масштабу: Андрій Богдан залишається керувати Офісом президента

Святкування Дня незалежності України в Сен-Тропе

В центрі уваги медіа голова Офісу президента знову опинився після Дня незалежності України, тобто після того, як він його відсвяткував поза межами країни на весіллі друга. 

Bihus.Info провів розслідування, в якому розповідається, що весілля Андрія Довбенка та Анни Огренчук у Сен-Тропе святкували три дні: на віллі, на яхті, в ресторані. Серед запрошених - багато впливових чиновників, суддів, бізнесменів і навіть новоспечені нардепи зі "Слуги народу", зокрема і сам Андрій Богдан.

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський прокоментував "гуляння" - мовляв, той не має рації. Глава держави також розповів, що Богдан на той період взяв відпустку.

"Богдан пішов у відпустку, я навіть не знав, куди він їде, це не моя справа. Він пішов у відпустку, і це було не 24-го. Це важливо розуміти, що він не приїхав саме у День Незалежності в Сен-Тропе. Він поїхав за 4 чи за 5 днів. Це його відпустка офіційна, - пояснив президент. - Я думаю, що він не має рації. Чи порушував він закон – так, не порушував. Але я думаю, що не все законами вимірюється".

Сам юрист Андрій Довбенко, якого називають "наглядачем" за Міністерством юстиції, заперечив стосунки із головою Офісу президента, який був присутнім на його весіллі в Сен-Тропе.

"Робочих стосунків (з Богданом - прим.ред.) жодних немає. Ми трошки знайомі і все. Він мою дружину знає - ми так познайомилися", - розповів Довбенко.

"Бійка" з Бакановим

Один з останніх скандалів стосувався нібито бійки з головою СБУ Іваном Бакановим. В середині листопада Станіслав Речинський опублікував у Facebook інформацію про нібито бійку між главою СБУ Іваном Бакановим і головою Офісу Президента Андрієм Богданом. В Офісі президента спростували поширену інформацію.

Згодом Богдан оновив на своїй сторінці у Facebook головну світлину. На ній він нібито із вибитими зубами і синцями на обличчі.

Утім, світлину Богдана оцінили не всі. Серед коментарів дописувачів багато критичних відгуків. Утім, є й ті, хто оцінив самоіронію керівника Офісу президента.

Голова Служби безпеки Іван Баканов заявив, що не має з керівником Офісу президента Андрієм Богданом жодних стосунків, окрім робочих.

За словами очільника СБУ, він не має на меті вибудовувати стосунки із Богданом. Баканов також спростував інформацію про нібито бійку з Богданом, після якої керівник Офісу президента мав вибитий зуб, і додав, що не слідкує за подібними новинами у ЗМІ.

"Першою мені інформацію про це мені скинула дружина, другою чи третьою людиною був безпосередньо сам Богдан. Звісно, у нас не було жодної бійки. Навіть з точки зору фізики: це ж якої сили має бути удар, щоб вибити зуба", - зауважив глава СБУ. За його словами, він не знає, хто розпускає ці чутки.

Конфлікт з Кличком

Під час перебування на поссаді продовжували періодично з'являлася інформацію про конфлікти Богдана з іншими високопосадовцями. Серед них був зокрема екссекретар РНБО Данилюк та голова КМДА Віталій Кличко. Що до останнього, то конфлікт з образ і критики в мережі переріс у розслідування правоохоронців.

Суперечки точилися навколо КМДА. Богдан звернувся до уряду з проханням подати необхідні документи для звільнення Віталія Кличка з посади керівника Київської міської державної адміністрації. Кличко, своєю чергою, заявляв, що розподіл повноважень міського голови Києва та керівника столичної державної адміністрації нібито суперечить європейській практиці місцевого самоврядування 

Голова Офісу президента Богдан розкритикував очільника КМДА і мера Віталія Кличка

Голова Офісу президента Богдан розкритикував очільника КМДА і мера Віталія Кличка

Кабмін під час засідання погодив звільнення Кличка з посади голови КМДА, однак Зеленський вирішив Кличка не звільняти. 

Сам очільник столиці рішення уряду називає неконституційним. А на початку листопада написав заяву до Нацполіції щодо "самоправства" керівника Офісу президента Андрія Богдана. Правоохоронці нібито відкрили за справою провадження.

Ендшпіль на посаді. Як звільняли Богдана

Останні місяці Богдан все рідше став з'являтися поруч із президентом. Не кажучи вже про підказки та участь практично у всіх зустрічах, як це було на початку політичної кар'єри Володимира Зеленського. Тим часом від початку 2020 року у ЗМІ періодично з'являлася інформація про можливу відставку керівника Офісу. На цій посаді противагою Богдану називали помічника президента Андрія Єрмака.

Низка ЗМІ ще восени почали писати про те, що між Богданом і Єрмаком існує конфлікт, який виник нібито через внутрішньополітичні питання. Деякі ЗМІ, посилаючись на власні джерела, називають Єрмака одним із найвпливовіших людей у владі. Оскільки він відповідає за вибудовування відносин України зі США, а також координував обмін полоненими з Росією.

Врешті, зранку 11 лютого Володимир Зеленський підписав наказ про звільнення з посади Андрія Богдана. Іншим наказом президент віддав крісло голови ОП Андрію Єрмаку.

Зеленський звільнив Богдана з посади голови Офісу президента

Зеленський звільнив Богдана з посади голови Офісу президента

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Богдана
Наступна публікація