Боротьба за крісло мера в 11 містах України: експерти побачили в цих виборах руку політтехнологів з Росії

Боротьба за крісло мера в 11 містах України: експерти побачили в цих виборах руку політтехнологів з Росії

Фото: УНІАН

Останній тиждень міста лихоманило, інтерес до мерських крісел підігріла децентралізація, яка дала очільникам міст більше влади і більше грошей.

У неділю, 22 листопада, ще 11 міст України обирали своїх очільників з другої спроби. Це 7 обласних центрів – найбагатші Дніпро та Львів, а ще Миколаїв, Черкаси, Рівне, Ужгород та Полтава. Відкрилися дільниці також у чотирьох містах не обласного значення з населенням понад 75 тисяч. Останній тиждень міста лихоманило, інтерес до мерських крісел підігріла децентралізація, яка дала очільникам міст більше влади і більше грошей.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Експерти побачили в цих виборах руку російських політтехнологів.

"Великі масштаби чорних технологій. І в мене складається враження, що політтехнологи, які сиділи в Рязані і Тюмені, вони знову підключилися до кампанії", - каже голова комітету виборців України Олексій Кошель.

Львів

14 останніх років мером Львова є Андрій Садовий. Були добрі зміни - щонайменше зростання кількості туристів в 3,5 рази та айтішників у місті - в четверо. Але були й не дуже - сміттєва блокада та випробування коронавірусом. І Садовий обіцяв, що більше в мери не піде, але потім передумав.

В першому турі набрав найбільше голосів та вступив у двобій зі своїм колишнім підлеглим Олегом Синюткою. Чинний нардеп від "Європейської солідарності" хоч і сам багато років був місцевою владою – заступником мера та очільником обладміністрації – у своїй агітації цю саму владу критикував.

Суперників у місті називають кумами. Але вони це заперечують.

Дніпро

У півторамільйонному Дніпрі - одному з головних промислових та фінансових центрів  країни - в мерському кріслі вдруге намагається втриматися мер Борис Філатов.

І хоча у небідному Дніпрі стан ЖКГ давно вважається кризовим, промоутер косметичних ремонтів Філатов у першому турі переміг зі значним відривом. У фінальний бій з ним вступив бізнесмен та депутат міськради Загід Краснов.

У п’ятницю, 20 листопада, поліція порушила в Дніпрі кримінальну справу за підкуп виборців. Голос у місті купували за півтори тисячі гривень.

Ужгород

В Ужгороді теж торгували голосами. Їх скуповували по 500 гривень. Схему викрила СБУ теж цієї п'ятниці.

"В умовах гострої конкуренції, коли кандидати йдуть крок в крок, навіть купивши кількасот  голосів виборців, можна суттєво вплинути на результати голосування", - зазначає голова Комітету виборців України.

За головне місто Закарпаття борються чинний мер, антимайданівець та ексрегіонал Богдан Андріїв  та вічний місцевий революціонер, надія "Слуг народу" Віктор Щадей.

І дарма, що Андріїв прославився на всю країну. Проти нього порушено кримінальну справу за розкрадання мільйонів під час реконструкції місцевої пам'ятки "Совине гніздо". Ужгородці все одно віддали за нього найбільше голосів у першому турі.

Миколаїв

Місто корабелів 22 листопада обирало між опоблоківцем Владиславом Чайкою та хворим на COVID-19 мером Олександром Сєнкевичем. 

2015-го перемога айтішника Сєнкевича в біло-синьому регіоні стала справжньою сенсацією. Та  працювати "Опоблок" новому меру не давав - блокував всі рішення й навіть відсторонив від посади. Але мер від звинувачень відбився.

Чи втримається мер вдруге – питання поки що відкрите. Вибити його з крісла прагне Владислав Чайка - син покійного мера-довгожителя Миколаєва. Чайка-молодший до політики прямо дотичний не був. А от його зять (чоловік рідної сестри) - впливова політична фігура всеукраїнського масштабу - спікер Верховної ради Дмитро Разумков.

Вибори - фінальний раунд: як обирали собі нових мерів ще 11 міст України

Вибори - фінальний раунд: як обирали собі нових мерів ще 11 міст України

Черкаси

До дільниць у Черкасах виборці не поспішали. Місто цього тижня захлинулося в жорсткій боротьбі.

"Скільки я живу в місті Черкаси, такої брудної виборчої кампанії я ще не бачив. Газети ці замовні, які не містять жодних матеріалів, сотні тисяч листівок, які просто розкидалися, навіть і вчора. Я думаю, що програвати потрібно вміти достойно", - каже мер Анатолій Бондаренко.

За Черкаси борються чинний голова міста Анатолій Бондаренко, що здобув собі очок від містян, бо  збунтувався проти суворих карантинних обмежень у місті й відкрито першим з мерів пішов проти Центру. Та 35-річний айтішник, маловідомий кандидат від "Голосу" Віктор Євпак.

Рівне

У Рівному точно буде новий мер. Чинний голова міста на четвертий термін вирішив не подаватися. За ключі від обласного центру змагаються місцевий бізнесмен з нульовим політичним досвідом Віктор Шакирзян.

"Відчув на собі, що таке брудні виборчі технології. По місту розкидали тонни макулатури про мене", - заявив він.

Та товариш Олександра Турчинова по церковній лінії - ректор Рівненської духовної семінарії і Академії християн Віри Євангельської Олександр Третяк.

"Напевно, не залишилося жодного майданчика, де б мене не обливали брудом", - сказав він.

На дебати обидва кандидати так і не змогли зібратися.

Полтава

Втретє хоче стати мером Полтави Олександр Мамай, якому два роки тому міськрада висловила недовіру та достроково припинила його повноваження. У першому турі він набрав майже вдвічі більше голосів за конкурента від провладної партії Сергія Іващенка.

Слов'янськ

У місті, що стало символом протистояння окупації, до другого туру прорвалися кандидати відверто  проросійські. Обидвоє колаборанти, що допомагали росіянину Ігорю Гіркіну (Стрєлкову). Весною 2014-го підтримали незаконний "народний референдум", створення народної дружини. За підсумками першого туру розрив між чинним мером Вадимом Ляхом та представником ОПЗЖ Павлом Придворовим склав менше відсотка. До речі, третьою за ними йшла одіозна ексочільниця міста, яку вже шостий рік судять за підтримку російських бойовиків та запрошення Путіна до міста, Неля Штепа.

Офіційні результати ТВК мають оголосити до кінця наступного тижня. Мав відбутися другий тур сьогодні і в рідному для президента Зеленського Кривому Розі. Але нинішній мер Юрій Вілкул відмовився продовжувати боротьбу за станом здоров'я. Вибори у Кривому розі перенесли на 6 грудня. Наступної неділі другий тур запланований в Чернівцях. Знову обиратимуть собі мера й мешканці Кононотопа. Новообраний очільник міста вмер від COVID-19.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація