"Буде декілька сюрпризів". Клімкін розповів, як Україна відповість Росії за видавання паспортів на Донбасі

"Буде декілька сюрпризів". Клімкін розповів, як Україна відповість Росії за видавання паспортів на Донбасі

Фото: УНІАН

Тим часом у Євросоюзі поки не знайшли консолідованого рішення у відповідь на дії РФ.

Україна готує "сюрпризи" у відповідь на рішення Росії щодо спрощеної процедури отримання російського громадянства українцями на Донбасі.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін після зустрічі з європейськими міністрами в рамках зустрічі "Східного партнерства" у Брюсселі.

"Насправді буде декілька сюрпризів… Є ідеї, пов'язані із застосуванням практичних, технічних речей біометрики. Є ідеї, пов’язані з наступним переписом. Тобто дуже-дуже багато речей", - сказав він.

За словами Клімкіна, подробиці "сюрпризів" будуть оприлюднені згодом.

"Є ідеї, які ви взагалі не почуєте, вони будуть робитися на рівні спецслужб", - додав глава МЗС.

Водночас Клімкін зазначив, що знайшов розуміння з боку європейських колег щодо консолідованої відповіді на дії Росії, "оскільки це загроза не тільки для країн, які межують з сьогоднішньою Росією, а це загроза всьому ЄС", але поки єдності щодо подальших дій немає.

"Це мегапроблема для нашої національної безпеки. Але хіба для Латвії чи Естонії це не проблема? Європейський союз розуміє, що цього разу якимись формальними, персональними санкціями нічого не має закінчитись. Бо це буде те, що у нас називають "зрада". Якщо ще 10, 20, 50 людей поставимо під санкції - це буде не відповідь. Має бути системна відповідь. На жаль, поки що є різні думки (про сутність нових обмежень), але добре, що ми почали рухатися до такої відповіді", - додав він.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін своїм указом спростив процедуру надання російського громадянства жителям самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР". Українські дипломати висловили рішучий протест проти цього. Президент Петро Порошенко виступив із терміновим зверненням щодо цієї ситуації. Дії РФ засудили і в штабі переможця президентських виборів Володимира Зеленського. В українському уряді закликали мешканців окупованих територій не приймати російські паспорти, а згодом визнали їх незаконними

1 травня президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Зокрема, жителів окупованих територій і біженців з Донбасу і Криму.

8 травня Кабмін визнав незаконними російські паспорти, видані мешканцям окупованого Донбасу - насамперед Луганської та Донецької областей. У рішенні передбачений перелік так званих підрозділів, уповноважених РФ на видавання паспортів.

У Євросоюзі заявили, що поки не запроваджуватимуть нові санкції проти РФ через рішення роздавати російські паспорти на Донбасі, а прагнуть діалогу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація