Була чесна розмова: Клімкін зустрівся з угорцями Закарпаття

Була чесна розмова: Клімкін зустрівся з угорцями Закарпаття

Фото: УНІАН

Міністр пояснив мету закону про освіту та заявив, що назад шляху немає.

Верховна Рада України схвалила в 2017 році новий закон про освіту, і повернення до попереднього закону немає. На цьому наголосив міністр закордонних справ Павло Клімкін після зустрічі з представниками угорської меншини Закарпаття, повідомляє УНІАН.

"Була дуже гарна бесіда. Дуже чесна розмова з усіх питань. Що мене турбує? З одного боку, у нас є розуміння, що назад йти не можна, що статус-кво, повернення до нього неможливе, що нам потрібно йти вперед ", - сказав він і додав, що серед лідерів угорської громади регіону "існує певна недовіра" щодо цілей схваленого закону.

Угорськомовні українці висловили свою думку про стосунки між двома рідними країнами

Угорськомовні українці висловили свою думку про стосунки між двома рідними країнами

"Тому я знову сказав – його мета зовсім не асиміляція, не часткова і не повна асиміляція. Його мета – не зробити угорців менше угорцями. Його мета – не змінити угорську освіту українською. Його мета дуже проста – навчити всіх прийнятного рівня української мови для того, щоб відкрити шанси в житті", - наголосив Клімкін. Міністр додав, що консультації з цього питання мають тривати й далі.

Як повідомлялося, внаслідок погіршення стосунків між державами представника Угорщини в Україні Ерно Кешкеня в Береговому оголосили персоною нон ґрата. Йому було вручено ноту, де його видворення пояснюється статею 23 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року, а його діяльність вважається несумісною зі статусом консульської посадової особи. Разом із тим глава МЗС України засудив розміщення українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на сайті "Миротворець". Про це Клімкін заявив під час зустрічі з головою товариства угорців України, народним депутатом Василем Брензовичем в Ужгороді.

Повʼязані теми:

Наступна публікація