Відеобатл і аналізи. Головне про дебати Зеленського та Порошенка

Відеобатл і аналізи. Головне про дебати Зеленського та Порошенка

Фото: twitter/Петро Порошенко

У Мережі міркують, чи відбудуться дебати між двома головними претендентами на пост глави держави перед другим туром.

Від оголошення екзит-полів під час першого туру президенських виборів 31 березня в Україні триває інтрига, чи відбудуться дебати між двома кандидатами, що набрали найбільшу кількість голосів виборців - шоуменом Володимиром Зеленським та чинним президентом Петром Порошенком.

Останній ще під час брифінгу в день виборів заявив, що перед другим туром дебати мають обов'язково відбутися. Зеленський на це своєю чергою, відповів, що до дискусії готовий. "Порошенко, не Порошенко. Яка мені різниця?" - відповів він на запитання журналістки.

1 квітня Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила на теледебати обох кандидатів у президенти

"Суспільний мовник готовий до проведення теледебатів у визначеному законом порядку та надасть офіційні запрошення до участі в дебатах обом кандидатам одразу після офіційного оголошення результатів першого туру виборів", - зазначили в НСТУ.

Згідно з законом такі дебати проводять в останню п’ятницю перед днем повторного голосування, тобто 19 квітня, між 19 та 22 годинами в прямому ефірі тривалістю не менше 60 хвилин.

Кандидати мають брати участь у теледебатах особисто. У разі відмови одного з кандидатів взяти участь у теледебатах або неможливості його участі в них виділений для теледебатів час надається іншому кандидату.

Незадоволені результатами першого туру виборів влаштували дебати без правил в Інтернеті

Незадоволені результатами першого туру виборів влаштували дебати без правил в Інтернеті

Спочатку у команді Зеленського заявили, що не бачать сенсу в проведенні дебатів. "Питання таке — про що дебатувати? Про те, що людина 5 років була на найвищій посаді в країні і вона все могла довести і пояснити своїми справами? Якщо у вас є якийсь план на 5 років - чому ви це не зробили тоді?", - заявив 2 квітня радник Зеленського Руслан Рябошапка.

У цей же день у соцмережах українці почали ширити хештег #хочубачитидебати, за яким вимагали діалогу Порошенка і Зеленського. Флешмоб розпочала член правління Національної громадської телерадіокомпанії (НСТУ) Олександра Кольцова. Його підхопили й інші користувачі Мережі. 

Народні депутати Ірина Геращенко та Марія Іонова (обидві від фракції БПП) зареєстрували законопроект про обов’язкові дебати кандидатів в президенти перед другим туром виборів.

Хоча його ухвалення викликало сумнів у очільниці комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, народного депутата від фракції "Народний фронт" Вікторії Сюмар. "Найімовірніше, обов'язкові дебати мають шанс бути прийнятими за підсумками цієї кампанії, але вже після виборів. Чи можна змінювати правила гри під час самої гри? Я є прибічником обов'язкових дебатів і сама подавала відповідні правки до Виборчого кодексу. Країна має чути програмні позиції кандидатів. Але виборче законодавство не змінюють за півроку до виборів. І це теж правило", - сказала вона.

Початок відеобатлу

Втім, вже ввечері наступного дня, 3 квітня, Зеленський у відеоролику заявив, що готовий зустрітися для дебатів з Петром Порошенком на стадіоні НСК "Олімпійський". Він також озвучив умови, за якими така дискусія може відбутися: 

  • дебати мають відбутися перед народом України;
  • усі телеканали мають право транслювати ці дебати наживо;
  • усі журналісти мають право бути присутніми;
  • кандидати повинні пройти медичну експертизу і довести, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів;
  • аби прийняти виклик, у Порошенка є 24 години.
Володимир Зеленський іде на дебати!

Володимир Зеленський іде на дебати!

Опубликовано Команда Зеленського Среда, 3 апреля 2019 г.

Водночас у групі команди Зеленського у Facebook з'явився лічильник зворотнього відліку, який відраховує 24 години. Станом на момент публікації матеріалу, це відео подивилися майже 2 млн користувачів Мережі. 

За дві години в "Олімпійському" заявили, що жодних заявок на проведення дебатів не отримували і ця ініціатива не обговорювалася з керівництвом держпідприємства.

Депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Марія Іонова у відповідь на виклик Зеленського повідомила, що Порошенко не дебатуватиме на стадіоні із Зеленським, а у самому телеграм-каналі президента з'явилося опитування щодо участі у теледебатах.

У дописі цитується фрагмент "Закону про вибори президента України" - “Теледебати проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі". І дані два варіанти відповіді “Чинив би законно” чи “Порушив би закон”. Також у дописі наголошувалося, що запитання риторичне.

Фото: t.me/PresidentPoroshenko

Зазначимо, що вибір будь-якого іншого місця проведення дебатів, окрім майданчика Національного мовника, не є порушенням чинного законодавства.

В ніч проти 4 квітня (близько 4-ї години) президент прийняв виклик свого опонента. У Twitter президента з'явилося відеозвернення, в якому Порошенко підтвердив готовність дебатувати із Зеленським. "Вони [дебати] можуть відбутися на базі Суспільного телебачення з трансляцією по всіх телеканалах для десятків мільйонів людей. Такі вже уставлені правила. Але стадіон, так стадіон. Я чекаю на Вас, Володимире Олександровичу", - наголосив глава держави.

На віртуальний батл відреагували навіть у Міністерстві внутрішніх справ. Там кажуть, що готові забезпечити охорону правопорядку на стадіоні НСК "Олімпійський" у разі проведення там публічних дебатів кандидатів у президенти.

"Стадіон так стадіон. Не вперше. Фінал Ліги Чемпіонів УЄФА у травні минулого року провели без проблем. Тому підрозділи МВС України, а саме: Національна поліція України із ДСНС України і Національна гвардія України готові забезпечити охорону публічного порядку і безпеки на НСК "Олімпійський" під час президентських дебатів", - заявив речник МВС Артем Шевченко.

Стадіон так стадіон. Не вперше. Фінал Ліги Чемпіонів УЄФА ⚽️ у травні минулого року провели без проблем. Відтак...

Опубликовано Artem Shevchenko Среда, 3 апреля 2019 г.

Зазначимо, що після реконструкції стадіону НСК "Олімпійський" 2011 року, він вміщує 70 050 глядачів на футбольних матчах та 100 000 на концертах. ТСН.ua пригадав найбільш масштабні і відвідувані події, що відбувалися там останніми роками.

Поширення фейків

Водночас, після публікації ролика кандидата у президенти Володимира Зеленського про те, що він викликає президента Петра Порошенка на дебати на НСК "Олімпійський", у соцмережах почала поширюватися інформація про те, що авторські права на цей ролик має російська компанія Kedoo_Entertainment_Russia.

На ранок 4 квітня цю інформацію поширили народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Геращенко, Марія Іонова та Володимир Ар’єв, зазначивши, що цей ролик навіть знімали росіяни.

"Ще президентом не став, а вже передав корпоративні права на себе Росії. Kedoo_Entertainment_Russia – фірмочка, яка має корпоративні права про ролик на НАШОМУ стадіоні. Що наступне? Російські танки в Києві на запрошення любителя Раши? А чьо, хароший ролик можна буде зняти", - написала на своїй сторінці Геращенко.

Фото: Українська правда

Відповідні публікації також зробили Іонова та Ар’єв. Зокрема, останній написав у своєму Twitter, що виборча кампанія Зеленського "напевно того ж авторства", натякаючи на Росію.

Фото: Українська правда

Через деякий час з’ясувалось, що ця компанія насправді є фіктивним правовласником, який автоматично забиває свої авторські права на будь-який контент в інтернеті, який використовується на російському телебаченні. Відповідну інформацію також повідомили і у прес-службі команди Зеленського.

Після цього нардепи від БПП почали видаляти свої попередні публікації, повідомляючи про те, що поширювали фейки. Зокрема, Геращенко написала, що категорично проти неправдивих новин.

До фейків і аферистів ставлюся негативно. Тому фейки видаляю і визнаю, якщо був фейк . Буду рада, якщо цього...

Опубликовано Iryna Gerashchenko Четверг, 4 апреля 2019 г.

Згодом свою попередню публікацію видалив і Ар’єв, наголосивши, що всім кандидатам варто стежити "за запорєбріком". 

Спочатку мені аргументовано довели про рос.компанію в авторських правах родика Зе - це правда. Тепер аргументовано...

Опубликовано Volodymyr Ariev Четверг, 4 апреля 2019 г.

Тим часом у Суспільному вже почали домовлятися про проведення дебатів. Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії Зураб Аласанія заявив, що оскільки є згода обох кандидатів, ЦВК тепер повинна погодити проведення дебатів і, згідно із законом, оплатити всі витрати з державного бюджету.

Запрошення на аналізи

Поки у штабі Зеленського чекають на вибачення від Порошенка, той погодився перед дебатами пройти медичне обстеження. При чому разом із Зеленським. "Порошенко готовий завтра, 5 квітня, о 9 ранку обстежитися у медпункті НСК "Олімпійський". Зокрема, здати всі необхідні аналізи – щодо вживання алкоголю і наркотиків", - заявив голова штабу президента Олег Медведєв. 

Водночас на сайті президента відкрили акредитацію для журналістів для висвітлення цього "заходу". Представників ЗМІ запрошують о 8:00 годині ранку до НСК "Олімпійський".

ТСН.ua своєю чергою з’ясував у лікаря-нарколога, як відбувається здавання аналізів на наркотики та алкоголь і як швидко ці речовини можна вивести з організму.

Залучення Тимошенко

Згодом, Володимир Зеленський опублікував ще одне відеозвернення, в якому запропонував Юлії Тимошенко стати арбітром у дебатах

"Для уникнення підкупу, провокацій, адміністративного тиску, ми пропонуємо призначити окремого, незалежного арбітра і ведучого для проведення дебатів. Юлія Тимошенко - ви зайняли третє місце у виборах та не підтримали жодного з кандидатів, чи зможете ви стати гарантом чесних правил та рівних можливостей на дебатах. Чекаю на відповідь протягом 24 годин. Подумай-те", - заявив Зеленський. 

Звернення до Ю. Тимошенко щодо дебатів

Звернення до Юлія Тимошенко щодо дебатів.

Опубликовано Команда Зеленського Четверг, 4 апреля 2019 г.

У команді Тимошенко відповіли, що подумають над запрошенням Зеленського. "Ми бачили ролик, у нас є час подумати", — заявив представник екс-прем'єрки.

Новий раунд відеозвернень

В ніч проти 5 квітня глава держави записав нове відеозвернення до свого опонента у другому турі виборів Володимира Зеленського. "Будьте мужиком", - наголосив Порошенко.

Будьте мужиком, приходьте на дебати.

Володимире Олександровичу, не шукайте причин і не ставте умов. І ніким не прикривайтеся. Це - некрасиво. Будьте мужиком. Приходьте на дебати. Стадіон, так стадіон. Я чекаю!

Опубликовано Петро Порошенко Четверг, 4 апреля 2019 г.

Він заявив, що дебати – це нормальна політична традиція і закликав Зеленського не боятися прийти на них.

Медичне обстеження і аналізи

5 квітня обидва кандидати у президенти здали аналізи на вміст в крові алкогольних або наркотичних речовин. Тільки у різних місцях. Близько 8 години ранку Зеленський завітав до приватної клініки "Євролаб", де здав лише кров, декілька хвилин поспілкувався з пресою і поїхав.

Петра Порошенка оглядали в НСК "Олімпійський" годиною пізніше. Дослідження президента проводили чотири різних установи: дві приватні - "Борис" та "Medicom" та дві державні - лікарня швидкої медичної допомоги міста Києва і наркологічна лікарня міста Києва. За півгодини один з лікарів публічно повідомив, що у крові президента не знайшли жодних психоактивних речовин. Протягом ще кількох годин обіцяли провести більш ґрунтовне дослідження, а процедура обстеження волосся може зайняти до двох тижнів. 

День аналізів: як кандидати в президенти здавали кров

День аналізів: як кандидати в президенти здавали кров

Результати аналізів

Пізніше у п'ятницю лікарі дійсно оприлюднили більш детальні результати аналізів президента Петра Порошенка. За словами головного лікаря Київської міської наркологічної клінічної лікарні "Соціотерапія" Володимира Ярого, дослідження показали відсутність в організмі Порошенка алкоголю чи інших психоактивних речовин. 

За його словами, медики також направлять до лабораторії зразки волосся Порошенка, де орієнтовно за два тижні буде встановлено остаточний результат щодо вживання психоактивних речовин протягом більш тривалого часу. Окремо Ярий уточнив, що аналіз покаже результат щонайменше за 6 місяців життя людини.

Із результатами Зеленського вийшла запинка. Хоча й попередньо повідомлялося, що аналізи кандидата будуть оприлюднені за три дні, лабораторія вислала їх Зеленському вже у п'ятницю, у другій половині дня. Правда, з помилкою. Попередньо аналізи були датовані 2 квітня і шоумен розмістив їх у себе на сторінці у Facebook. За кілька хвилин скан-копію змінили на правильну, з датою 5 квітня, втім у Мережі це відстежили. Ще за півгодини ситуацію пояснили у "Євролабі". Там кажуть, що працівник відділу помилково замість цифри 5 натиснула 2 і пояснили це хвилюванням.

Чи відбудуться дебати?

У ЦВК своєю чергою пояснили в чому різниця між проведенням передвиборних теледебатів і публічних дебатів на стадіоні, про які йдеться останню добу. "Те, про які дебати йдеться у постанові ЦВК, - це стаття 62 закону (Про вибори Президента України - ред.). Дебати, про які говорять зараз два кандидати, це трішки не та стаття закону, тобто йдеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації", - зазначив заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко.

Він наголосив, що стаття 62 визначає процедуру і строки проведення передвиборчих теледебатів, які відбуваються на Суспільному телеканалі й оплачуються з державного бюджету.

На думку ж заступника голови ЦВК, скоріш за все кандидати на пост глави держави, коли говорять про дебати на "Олімпійському", мають на увазі форму агітації – її регулює стаття 58 закону про вибори Президента щодо "проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій". За його словами, такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

"Я не знаю, про що говорять кандидати, питайте у них, але, можливо, обидва кандидати погано читали закон. Є передвиборні теледебати, 62-га стаття закону і постанова ЦВК стосується саме цього. Коли один кандидат іншого викликає на дебати, то очевидно, що йдеться про частину 1 п. 3 статті 58 закону. Оце різниця", - пояснив Радченко.

Зазначимо, що доки ЦВК не ухвалила підсумковий протокол про результати голосування 31 березня та не оголосила другий тур, агітація кандидатів на пост президента не дозволяється.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація