"Це нагадує політичну авантюру": як депутати Ради зійшлися у клінчі через новий склад ЦВК

"Це нагадує політичну авантюру": як депутати Ради зійшлися у клінчі через новий склад ЦВК

Фото: УНІАН

БПП демонстративно залишив сесійну залу, однак робота парламенту продовжилася і без нього.

Питання нового складу ЦВК розсварило коаліцію у Верховній Раді. Фракція Блоку Петра Порошенка відмовилася голосувати за решту законів, доки інші парламентарі не погодяться на переобрання 13 членів виборчої комісії, строк повноважень яких сплив уже давно, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На 13 вакантних місць президент подав 14 кандидатів, тож цілком очевидно, що хтось один із них зайвий. Із самого ранку кандидати у головні рахувальники на виборах нудилися в очікуванні призначення. Найбільше серед них представників президентської партії – шестеро. Ще троє від "Народного фронту", та по одному від інших фракцій, за винятком "Опоблоку", якому місця не дісталося, всупереч правилам. "У ЦВК мають бути представники усіх політичних фракцій, представлених у парламенті. Якщо ви не хочете виконувати резолюцій ПАРЄ, наберіться сміливості і скажіть про це прямо", - обурювався представник цієї політ сили Михайло Папієв.

Чвари та заблокована Верховна Рада. У БПП відмовилися голосувати за новий склад ЦВК

Чвари та заблокована Верховна Рада. У БПП відмовилися голосувати за новий склад ЦВК

Несподівано за екс-регіоналів заступилися у "Народному фронті", бо кажуть, що такий склад ЦВК опоблоківці оскаржать у судах і його однаково доведеться переглядати. "Це нагадує політичну авантюру – входити у зняття ЦВК, не маючи чіткої конструкції, який буде наступний склад оновленої ЦВК. Тому що 14 кандидатів на 13 посад, скажіть будь ласка, хто з них зайвий?", - запитав Максим Бурбак. У БПП колізії ніби не помічають, а від питань, як розв'язати таке політичне рівняння, ухиляються. "Не треба перекладати з хворої голови на здорову! Нам нічого сьогодні не заважає зробити цей надважливий крок у напрямку відновлення складу Центральної виборчої комісії", - заявив Артур Герасимов.

У кулуарах ширяться чутки, що за ширмою офіційних заяв приховується суперечка всередині коаліції. У президентській фракції не проти скоротити список кандидатів, але не за рахунок своїх висуванців, а це не влаштовує решту, бо тоді з урахуванням двох чинних членів Центрвиборчкому та одного з кандидатів, прихильних до президента, він матиме у ЦВК вирішальну більшість – 9 із 15 членів. "Президент, або президентська фракція, мали б погодитись і одного зі своїх кандидатів відкликати, бо їх найбільше і їхня квота перебрана, але вони цього не хочуть робити. І "Народний фронт" теж цього не хоче робити. А інші опозиційні сили мають по одному лише представнику", - пояснила Олена Сотник із "Самопомочі". "Для чого у ЦВК мати абсолютну більшість? Ви що, хочете робити фальсифікації? А якщо не хочете, то для чого тоді мати більшість? Дайте представництво всім партіям і всі проголосують", - пропонує Віктор Бондар із групи "Відродження".

Щоби зрозуміти, чи готові депутати братися за ЦВК, спікер оголошує рейтингове голосування, результат: 189 голосів. Прогнозований провал голосування відправив по домівках кандидатів – питання про ЦВК зняли з порядку денного. У відповідь БПП оголошує страйк і припиняє участь у роботі парламенту. "До результативного рішення цього питання ми вважаємо, що ВР не має жодного морального права розглядати будь-який інший законопроект", - пояснив Артур Герасимов. Депутати президентської фракції залишили залу. Перерва для пошуків рішення затяглася аж до вечора, і результату не принесли. Кулуарами поповзли чутки про кінець коаліції та початок дострокових виборів. Однак увечері депутати зібралися знову і продовжили роботу вже без БПП, пишаючись тим, що дали відсіч спробам тиску на себе.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація