"Це складне питання": Боррель заявив, що Україна відповідає всім вимогам безвізу, але це може змінитися

"Це складне питання": Боррель заявив, що Україна відповідає всім вимогам безвізу, але це може змінитися

Фото: Associated Press

За словами дипломата, нині питання втрати Україною безвізу на часі не стоїть.

Загроза втрати Україною безвізового режиму з Євросоюзом нині відсутня, оскільки Київ відповідає всім необхідним вимогам. Ситуація з відбором нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) може вплинути безвіз не раніше від оприлюднення спеціального звіту. В ньому йтиметься, чи відповідає Україна "всім орієнтирам, пов'язаним з безвізовим режимом". 

Про це заявив високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель на пресконференції в Києві, передає "РБК-Україна". 

"Це складне питання. Що стосується призупинення безвізового режиму, то в ЄС є відповідний механізм, в межах якого готуються регулярні звіти про дотримання вимог. Останній такий звіт був датований 20 липня 2020 року. Згідно з цим звітом, було підтверджено, що Україна відповідає всім орієнтирам, пов'язаним з безвізовим режимом. До цього дня так є, це було підтверджено", - заявив Боррель.

Він додав, що у звіті також наголошувалося на важливості подальшої ефективної та незалежної роботи антикорупційних органів та утримання від політизації правоохоронних органів.

Нагадаємо:

  • Депутатка Європарламенту попередила, що через ситуацію навколо призначення нового керівника САП Україна може втратити безвізовий режим і фінансову допомогу від Європейського Союзу. 
  • Попередній очільник САП Назар Холодницький написав заяву про звільнення минулого місяця.
  • Неабияке занепокоєння ключових європейських держав і світового банку викликає процедура обрання його наступника. Робити це має спеціальна комісія. Із сімома з 11 її членів вже визначилася Верховна Рада.
  • Одразу три фракції - "Голос", "ЄС" та "Батьківщина" голосували проти, бо наполягають, запропоновані кандидатури "захищають корупціонерів і самі не можуть пояснити походження свого майна".
  • Прозоре обрання глави САП - є однією з умов надання Україні 600 мільйонів євро допомоги. І критерієм, через який можуть зупинити безвіз.

    Приїзд дипломата: Жозеп Боррель зустрівся з депутатами та антикорупційними активістами

    Приїзд дипломата: Жозеп Боррель зустрівся з депутатами та антикорупційними активістами

Повʼязані теми:

Наступна публікація