"Це величезний ризик": Данилюк розповів про прогалини у "формулі Штайнмаєра"

"Це величезний ризик": Данилюк розповів про прогалини у "формулі Штайнмаєра"

Фото: УНІАН

Він переконаний, що до розведення військ на Донбасі треба серйозно готуватися.

Колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк розповів, що в змісті погодженої "формули Штайнмаєра" у Мінську дуже багато простору для інтерпретації, а це величезний ризик, тому він неоднозначно сприйняв підписання цього документу. 

Про це Данилюк розповів в інтерв'ю українській службі BBC.

Зокрема, екссекретар РНБО каже, що передусім, слід інформувати людей, щоб вони розуміли, що відбувається. За його словами, у військових на фронті має бути "довіра до таких рішень". 

"Є декілька проблем. Перше, це те - як відбувалася комунікація, як велася підготовка суспільства. Так не може бути, це створює дуже серйозну недовіру, це небезпечно. І ви бачите, що дуже швидкою була реакція, зокрема і опоненти готувалися. І до цього теж треба було готуватися, розуміючи, що це дуже серйозний крок і його треба пояснювати. Тут були створені дуже серйозні ризики", - зауважив Данилюк.

Іншою прогалиною, на його думку, є сам зміст формули, оскільки його можна трактувати по-різному. За його словами, там "дуже багато простору для інтерпретації".

"Це також величезний ризик. Ми досі не можемо зрозуміти, яка у нас послідовність дій. Коли є простір для інтерпретації, це означає, що негатив уже взяли, а позитиву немає, тому що ж не досягли домовленостей конкретних", - зауважив Данилюк.

Як приклад він навів учорашню заяву ватажків ОРДЛО (терористи заявили, що не повернуть Україні контроль над кордоном з РФ на Донбасі - ред), зазначивши, що у бойовиків своє бачення формули. 

Крім того, Данилюк розповів, що близько тижня тому відвідав ті ділянки на Донбасі, де планується відведення військ (Золоте, Петрівське і Станиця - ред) й дізнався у військових, як вони загалом оцінюють ситуацію.

"Дуже була відверта розмова, вони мені показали всі місця, щоб я сам відчув, що відбудеться, якщо буде відведення в конкретному місці. Вони просто розуміють, що якщо це робити, то, по-перше, зимою це робити складно, навіть небезпечно, тому що треба рухатися по відкритій місцевості, бо немає листя і так далі. Але є іще інші моменти чисто технічні, коли мені показували, що створюються ризики", - розповів Данилюк.

Він зазначив, що погоджуючись на розведення військ, українська армія збільшує "сіру зону", відкриває простір для провокацій, де можуть працювати диверсійні групи та снайпери. За його словами, це може призвезти до збільшення втрат серед бійців ЗСУ.

"У будь-якому разі, розведення необхідне, з цього все починається, але треба розуміти, що воно не так просто буде відбуватися, до цього просто треба серйозно готуватися, це окрема робота. Щоб люди розуміли, чому це робиться, як це робиться, що це означає для них. Тому вчора я це сприйняв дуже неоднозначно, і я вважаю, зараз має бути активна робота проведена, щоб неоднозначності ці виправити, інакше це величезний ризик. Я думаю, всі вчора це відчули", - підсумував він. 

Канадська діаспора закликає Зеленського роз'яснити "формулу Штайнмаєра"

Канадська діаспора закликає Зеленського роз'яснити "формулу Штайнмаєра"

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Франція підкреслила прогрес у виконанні мінських домовленостей завдяки "формулі Штайнмаєра"

Франція підкреслила прогрес у виконанні мінських домовленостей завдяки "формулі Штайнмаєра"

Повʼязані теми:

Наступна публікація