Частково вільні від санкцій Азаров і Ко можуть вимагати компенсацій за замороження активів

Частково вільні від санкцій Азаров і Ко можуть вимагати компенсацій за замороження активів

Санкції з екс-чиновників зняли лише частково / Фото: zn.ua

У Раді ЄС пояснили рішення суду.

Суд Ради ЄС пояснив ТСН рішення про зняття арешту з активів п'яти чиновників часів Віктора Януковича – суд не отримав достатніх доказів від ГПУ.

Зняття санкцій стосується періоду з березня 2014 року до березня 2015 року. Як пояснюють, запровадження обмежень поновлюються щороку, тому суд скасував санкції лише за перший рік розгляду справи, однак нині триває вже другий етап і його розглядатимуть вже наприкінці цього року, хоча зі списку виключили сина Микола Азарова – Олексія Азарова. Санкції другого етапу лишаються чинними і тут, у суді чекають нових доказів вини високопосадовців з української сторони.

"Генеральна прокуратура України надала Раді інформацію про те, що проти цих громадян відкриті кримінальні справи, але там не було інформації про конкретні звинувачення, тому цього було недостатньо для суду, і тому ці заходи були скасовані. Але лишається можливість, що у справах, які тривають – якщо будуть надані нові докази у цих справах, то їх вивчать і суд може винести за новими звинуваченнями нове рішення", - пояснив прес-секретар Суду ЄС Балаш Лєхоцкі.

Суд пояснює своє рішення тим, що людину не можна вважати відповідальною за неналежне використання коштів виключно на підставі того, що ця особа є суб'єктом попереднього розслідування у третій країні, у той час як Рада не поінформована про природу конкретних обвинувачень проти цієї особи у даному розслідуванні.

Тепер всі п'ять українських політиків можуть просити у європейського суду компенсацію за те, що їхні активи були заморожені протягом року.

Сьогодні, 28 січня, стало відомо, що кілька високопосадовців часів Януковича було звільнено від санкцій. До списку потрапили екс-прем'єр України Микола Азаров, його син Олексій, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов, нардеп Сергій Клюєв та екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Українська сторона ще може оскаржити рішення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація