Чеченський кілер, якого розшукують в Одесі, організував замах на Кадирова

Чеченський кілер, якого розшукують в Одесі, організував замах на Кадирова

Чеченець, який втік після вибуху в Одесі, убивав і організував замах / Фото: "Комсомольская правда" в Украине

Одного з трьох чеченців, які підірвалися у квартирі в Одесі, розшукують в Росії за вбивства і організацію замаху.

Українська міліція розшукує уродженця Чечні Осмаєва Адама. Саме він був одним з трьох чоловіків, які знімали квартиру, яка вибухнула 4 січня, і в момент вибуху зумів втекти.

Як відомо, 4 січня після вибуху в одній з квартир Одеси  знайшли 26-річного чеченця і сильно обгорілого громадянина Казахстану, який лежить в лікарні і, хоч і прийшов в себе, свідчення поки давати не може, пише "Комсомольская правда в Украине".

А утікач Адам Осмаєв, як з'ясувалося, входив до угруповання відомого польового командира чеченських бойовиків Асхаба Бідаева (ліквідований у Хасавюрті у вересні 2008 року). Саме Осмаєва називають одним з організаторів замаху на президента Чечні Рамзана Кадирова і серії терактів у Москві в травні 2007 року. Тоді бійці ФСБ по чистій випадковості виявили нашпигований пластидом і металевими кульками ВАЗ. Бандити планували підірвати його і ще чотири таких же автомобіля під час параду Перемоги. Майбутні виконавці теракту були затримані, декілька організаторів вчинили опір і були знищені. А ось Адам Осмаєв втік.

"Періодично його ім'я миготіло в російських кримінальних зведеннях. В основному він вбивствами промишляв, а півтора року тому він зник. І ось сплив у нас - з вибухом в Одесі. 

Чи був зв'язок між бандою Дикаєва (чеченського кілера, який розстріляв наряд "Беркута" на посту ДАІ, а пізніше був убитий спецназівцями) і Осмаєва, у міліції не кажуть. Як не говорять і про те, що чеченців так привернуло в Одесі - заради чого вони йдуть на такий ризик і пачками гинуть в місті.

"Є думка, що обидві групи прибули з чітким завданням: ліквідувати місцевого бізнесмена, який цікавиться морегосподарським комплексом. Судячи з усього, замовник поспішав і друга група формувалася наспіх", - рорзповіло джерело в правоохоронних органах.

Тим часом в одеській кримінальному середовищі вважають, що історія про бізнесмена - чергова міліцейська качка, а кілера-втікача потрібно не ловити, а шукати місце, де він похований.

"Якщо вірити тим, хто все це бачив, то у нього сильно обгоріла спина, сам він у чужій для нього країні особливо не сховається, а, так би мовити, евакуювати його звідси ніхто не стане - дуже вже наслідив. Що ж стосується того, по чию душу горяни сюди завітали, то ходить слух, ніби один хитрун брав у серйозних людей в Росії гроші та витрачав їх не туди, куди просили, а на себе. Ось до нього і гостей посилають. І будуть посилати, оскільки таку суму повернути він не може", - міркує представник криміналітету Леонід.

За його словами, днями в Одесу під виглядом гастарбайтерів з Молдови прибули три людини з Північного Кавказу, а найближчим часом очікується приїзд ще трьох. Ходять чутки, ніби вони хочуть відвідати свого дружка в лікарні і умовити його не спілкуватися зі слідчими.

Повʼязані теми:

Наступна публікація