Чечня і Придністров'я: як Росія ліпить з Яценюка кровожерливого бойовика

Чечня і Придністров'я: як Росія ліпить з Яценюка кровожерливого бойовика

Фото: Getty Images

Якщо вірити російським слідчим, екс-прем'єр має великий досвід боротьби з військами РФ.

Слідчий комітет Російської Федерації наполегливо ліпить бойовика із екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Якщо вірити російським слідчим, Яценюк має багаторічний досвід боротьби з російськими військами: спочатку у Придністров'ї, потім – у Чечні.

Російські силовики виявили фото членів УНА-УНСО 1992 року під час війни у Придністров'ї і у найбільш розмитому зображенні побачили Арсенія Яценюка. На фото зображений чоловік в окулярах, обличчя якого просто неможливо роздивитися, але російська "експертиза фото" встановила в ньому Яценюка.

Це фото було додано росіянами до "чеченської справи" екс-прем'єра і на основі цієї світлини Єсентукський суд виніс рішення про заочний арешт Яценюка.

Машина для вбивства: Росія приписала Яценюка до боїв у Придністров'ї 1992 року

Машина для вбивства: Росія приписала Яценюка до боїв у Придністров'ї 1992 року

Придністров'я – це новий епізод у "військовій кар'єрі" колишнього голови українського уряду, яку йому будують російські слідчі органи.

У вересні 2015 року – рівно два роки тому - глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив, що Арсеній Яценюк у середині 1990-х років воював проти Збройних сил РФ у Чечні.

За словами Бастрикіна, Яценюк воював у складі карального загону "Арго", а потім "Вікінг", яким керував відомий націоналіст Олександр Музичко, або "Сашко Білий" - він загинув під час затримання у Рівному у березні 2014 року.

Російське слідство вважає, що Яценюк брав участь щонайменше у двох збройних сутичках, що відбувалися у Грозному — 31 грудня 1994 року на площі Мінутка і у лютому 1995 року в районі міської лікарні №9. Зауважимо, що бої за площу Мінутка були одними з найбільш запеклих і кровопролитних під час першої Чеченської війни. В їх ході центр міста був фактично стертий з лиця землі.

Також, за даними слідства, Яценюк брав участь у тортурах і розстрілах полонених військовослужбовців російської армії в Жовтневому районі Грозного 7 січня 1995 року.

За словами Бастрикіна, Яценюк нагороджений вищою нагородою Джохара Дудаєва "Честь нації" за "знищення російських військовослужбовців".

Реакція Яценюка на звинувачення з боку Росії

В офіційній біографії Арсенія Яценюка вказано, що у 1991 році він закінчив школу. У 1994-1995 роках, коли у Чечні йшла перша війна, Яценюк працював в своєму рідному місті Чернівці президентом юридичної компанії і навчався у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

Коли Слідчий комітет РФ видав "сенсаційну новину" про участь Яценюка у бойових діях у Чечні, на той момент чинний прем'єр-міністр України заявив: "Це клінічний діагноз російської влади: сталінське правосуддя, замішане на геббельсівській пропаганді і підтверджене-підписане Володимиром Путіним".

РФ просить в Інтерполу екстрадувати в Росію Арсенія Яценюка

РФ просить в Інтерполу екстрадувати в Росію Арсенія Яценюка

Як відреагували учасники війни у Чечні

Безпосередні учасники подій у Чечні у 1994-1995 роках заперечують участь Яценюка у бойових діях.

Один з колишніх лідерів чеченських бойовиків Ахмед Закаєв в інтерв'ю Бі-бі-сі заявив, що не сумнівається у тому, що Яценюк не брав участі у чеченській війні.

"Я пам'ятаю, припустимо, Сашу Білих (мається на увазі Олександр Музичко, він же Сашко Білий) та інших, яких ми навіть представляли свого часу до державної нагороди після закінчення війни, в принципі, це була невелика група з українців [ ...] і вони нам усі були знайомі, тому у мене ніяких сумнівів в тому, що його там не було, звичайно, немає ", - сказав Закаєв.

Пізніше глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров також сказав, що Яценюк не воював в Чечні.

"Я не вважаю, що Яценюк - воїн, що він здатний воювати, я не вважаю його чоловіком. Це справжній ботанік. Якщо він воїн і десь воював, я ні в чому не розбираюся", - сказав Кадиров, який під час Першої чеченської війни воював на боці чеченських сепаратистів. Він додав, що не бачив Яценюка у Чечні у 1994-1995 роках.

Жарти і трагізм звинувачень

Коли Слідчий комітет РФ озвучив свої звинувачення проти Яценюка, користувачі соціальних мереж ледь не луснули від сміху. Українці складали фотожаби, іронічні та жартівливі пости, коуби і навіть анекдоти на цю тему.

Нова видумка росіян про участь участі Яценюка у війні у Придністров'ї спровокувала новий вихор народної інтернет-творчості.

Але це було би смішно, якби не було так сумно. Двоє українців – Станіслав Клих та Микола Карпюк – відбувають покарання у російських тюрмах за цими надуманими звинуваченнями.

У вересні 2015-го року, коли Слідком РФ висунув обвинувачення Яценюкові, журналіст Валентина Самар написала, що у Федеральній службі безпеки РФ "зламали" двох політичних в'язнів і вони дали псевдосвідчення про "звірство" Арсенія Яценюка у Чечні. За її словами, "свідками" стали Станіслав Клих і Микола Карпюк.

Російські силовики схопили Клиха і Карпюка у 2014 році і так само, як і Яценюка, звинуватили в участі у бойових діях проти російських військ у Чечні. Українці заперечували свою провину і заявляли, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і признання були отримані російським слідством під тортурами.

У підсумку російський суд засудив Миколу Карпюка до 22,5 років, Станіслава Клиха – до 20 років позбавлення волі. Верховний суд РФ залишив вироки у силі.

Українського політв'язня Станіслава Клиха знайшли в психіатричній лікарні в Магнітогорську

Українського політв'язня Станіслава Клиха знайшли в психіатричній лікарні в Магнітогорську

Повʼязані теми:

Наступна публікація