Через агресію Росії терміново скликають комісію Україна-НАТО

Через агресію Росії терміново скликають комісію Україна-НАТО

Архівне фото / Фото: Reuters

Про це домовились Порошенко та Столтенберг.

Сьогодні, 26 листопада, президент України Петро Порошенко телефоном проінформував Генсека НАТО Єнса Столтенберга про агресію Росії проти українських кораблів у Керченській затоці.

"Порошенко і Столтенберг домовилися про термінове скликання надзвичайного засідання Комісії Україна-НАТО через агресію Росії. Президент України та Генсек Північноатлантичного Альянсу обговорили загрози регіональній безпеці внаслідок непередбачуваних дій Росії. Під час розмови було домовлено продовжити контакти на найвищому рівні", - йдеться у повідомленні за результатами переговорів, розміщеному на сайті президента.

Також Порошенко закликав посилити міжнародний тиск на Росію задля негайного звільнення українських моряків та кораблів. Столтенберг, за інформацією портала голови держави, висловив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і закликав Росію дотримуватися норм міжнародного права та свободи судноплавства в акваторії Азовського та Чорного морів.

ТСН з'ясувала думки нардепів щодо запровадження воєнного стану

ТСН з'ясувала думки нардепів щодо запровадження воєнного стану

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків.

Через напад російського флоту президент України Петро Порошенко терміново скликав військовий кабінет, а Україна ініціювала позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

Агентство Reuters показало захоплені українські човни у Керченській протоці

Агентство Reuters показало захоплені українські човни у Керченській протоці

На засіданні військового кабінету та РНБО вирішили запровадити в Україні воєнний стан на два місяці. Остаточне рішення має ухвалити Верховна Рада, яка планує зібратися о 16:00 понеділка, 26 листопада.

Президент України Петро Порошенко уже заявив, що запровадження воєнного стану не є оголошенням війни, не передбачатиме мобілізації чи обмеження конституційних прав та свобод. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація