"Червона лінія" для Угорщини. Хто і для чого розхитує стабільність на Закарпатті

"Червона лінія" для Угорщини. Хто і для чого розхитує стабільність на Закарпатті

Фото: УНІАН

В області затримано не одну групу, сліди до якої ведуть через Росію.

Закарпаття намагаються розхитати, заявляють спецслужби, політики і чиновники.

На тлі дипломатичної кризи з Будапештом найзахідніший регіон уже тривалий час перебуває у стані постійних провокацій, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Буквально днями в місті Берегове, де компактно проживають етнічні угорці, вночі потрощили дев’ять автівок із угорськими номерами. Автомобілі з українською реєстрацією, що були припарковані поруч, залишилися непошкодженими.

Трохи раніше на пункті пропуску Нижні ворота, на в’їзді в Закарпаття, зупинили автобус з тітушками, коли угорці мали проводити в регіоні заходи до річниці угорської національно-визвольної революції. У хлопців виявили битки й ножі. Втім, вони сказали, що їдуть кататися на лижах. Усі молодики були з Житомирщини та Київщини. Їх допитали та відправили додому.

4 лютого зранку невідомі кинули коктейль Молотова в приміщення Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді. Реакція голови українського МЗС не була дипломатичною. "Дякую поліції за активну роботу в Закарпатті. Всюди стирчать російські вуха. "Привіт" всім, хто спекулював на містичних угорських настроях. Не виключаю, що на цьому спроби не закінчаться", - заявив Павло Клімкін.

Згодом поліція та СБУ майже одразу встановлять - кидали пекельну суміш 22-річний мешканець Кракова Адріан Марглевскі та 25-річний мешканець міста Бидгощ. Обидва є громадянами Польщі, послідовниками праворадикальної організації "Фаланга", члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків.

“Іноземці здійснили дві спроби підпалу. Перша - о 1.00 ночі 4 лютого з фото- та відеофіксацією для звіту. Оскільки наслідки підпалу здалися злочинцям незначними, о 4.08 вони здійснили ще одну спробу підпалу, купивши перед тим на одній із АЗС бензин у пластиковій тарі”, - зазначив голова Закарпатської області Геннадій Москаль.

Наступного ранку після підпалів, іноземці виїхали за межі України через пункт пропуску “Ужгород” на українсько-словацькому кордоні.

Їх уже затримали польські правоохоронці. 

"Хочемо акцентувати увагу на наступному, що інформація про те, що Товариство угорської культури Закарпаття обрана об'єктом ураження російськими спецслужбами ще в грудні 2017 року. Саме тоді нами задокументовано спробу громадянина РФ Давида Пономарьова підібрати в Україні виконавця цього злочину", - сказав Віктор Кононенко, заступник голови СБУ.

Цікаво, що наступного дня після жбурляння коктейлю Молотова на Закарпатті планували провести фейкову конференцію, покликану поглибити штучний конфлікт між угорцями та українцями. "За попереднью інформацією, організатором виступив благодійний фонд "Єдина, мирна Україна", який очолює Воробйов Віталій Іванович, ноги якого ведуть до російських спецслужб", - пишуть місцеві ЗМІ.

В СБУ кажуть, що під час заходу мали пролунати заклики про автономію угорців Закарпаття через нібито утиски української влади. "Російські спецслужби планували організувати в Ужгороді фейковий захід для розпалювання міжнаціональної ворожнечі на Закарпатті. Під виглядом публічних слухань на тему дотримання національних культурних справ угорців Закарпаття у контексті закону про освіту. Ми встановили весь ланцюжок замовлення та оплати фейкового заходу", - додав Кононенко.

Наприкінці лютого офіс угорців на Закарпатті атакували ще раз. Цього разу бахнуло значно потужніше - у вікно жбурнули вибуховий пристрій. 

Геннадій Москаль пізніше виступив з заявою про затримання двох підозрюваних, які пов’язані з Росією.

"З прикрістю мушу констатувати, що серед затриманих злочинців, мешканців Черкас і Кропивницького, котрі підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття в ніч проти 27 лютого, є й учасники АТО. За нашою інформацією, він співробітник МГБ Придністров’я", - заявив Москаль.

Своєю чергою, угорці офіційно попросили відправити місію ОБСЄ на Закарпаття. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після вищезгаданих вибухів зауважив, що "в Україні проходить досить дивовижний процес, екстремістські політичні ідеї зростають".

В офіційних заявах угорці про Росію, попри великий перелік доказів з українського боку, ні словом не згадали. 

Офіційний Будапешт не може цього не знати, але й далі наближає стосунки з Києвом до червоної лінії. Саме так оцінив ситуацію Павло Клімкін. Останнім часом у прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана дуже натягнуті стосунки з Ангелою Меркель, ЄС та США. Натомість він - один із рідкісних лідерів західного світу, який спілкується з Володимиром Путіним.

Можливо, причина криється у грошах, які дає Путін Будапешту, а також у газі. За це все оплата може йти через дестабілізацію українсько-угорських відносин.

Сергій Гальченко

ТСН.Тиждень взявся з`ясувати, хто стоїть за дестабілізацією ситуації на Закарпатті

ТСН.Тиждень взявся з`ясувати, хто стоїть за дестабілізацією ситуації на Закарпатті

Повʼязані теми:

Наступна публікація