Чим для України обернуться результати парламентських виборів у Польщі. Думки експертів

Чим для України обернуться результати парламентських виборів у Польщі. Думки експертів

Партія Качинського перемогла на виборах / Фото: Reuters

Оприлюднені результати голосування. 

Тріумф опозиції та її лідера екс-прем'єра Ярослава Качинського на парламентських виборах у Польщі - партія "Право і справедливість" випередила партію екс-президента Броніслава Коморовського "Громадянську Платформу".

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Політичний реванш року – після 8 років "Права та Справедливості" в опозиції - Качинський – головний переможець польських виборів. Ще рік тому Качинському пророкували кінець політичної кар'єри. Але навесні нове обличчя партії  - Анжей Дуда - переміг на президентських виборах, а тепер кандидатка на прем'єри Беата Шидло привела партію до парламенту.

"Право і Справедливість" тепер не тільки найбільша фракція у польському парламенті. За попереднім підрахунком, голосів вистачає, щоби не шукати партнерів для створення коаліції і самостійно сформувати уряд.

Після обробки всіх виборчих протоколів, що надійшли до Державної виборчої комісії Польщі, "Право і справедливість" набрала 37,58% голосів виборців. На другому місці - "Громадянська платформа" із 24,09% голосів.

Поляки прокинулися в іншій країні – про це пишуть провідні польські видання. Вперше за 25 років одна партія може сформувати уряд.

Головний редактор Газети Виборчої Адам Міхнік передрікає катастрофічні наслідки для Польщі через євроскептицизм, ксенофобські та націоналістичні погляди лідера виборчих перегонів і деяких членів партії.

На виборах в Сейм у Польщі перемагає партія Ярослава Качинського

На виборах в Сейм у Польщі перемагає партія Ярослава Качинського

"Перед нами дуже важкі чотири роки, у мене немає сумнівів, що ця влада не буде такою, як усі попередні. Будуть провокації, підслуховування. Політику витіснить модель проведення операцій спецслужбами. Коли я думаю про модель держави, яка на нас чекає, то боюся, що це буде путінізм у польських національних барвах", - заявив Адам Міхнік, головний редактор "Газети Виборчої".

Також говорять про можливе охолодження стосунків із Німеччиною, бо у партії вважають, що польсько-німецьке партнерство не завжди корисне для Польщі. Від цього може виграти Росія, припускають політологи, хоча до неї у Качинського претензії через загибель брата. Українцям не варто втішатися перемогою партії Качинського. Хоча Ярослав Качинський підтримував Революцію гідності, нині стосунки можуть зайти у глухий кут через через історичні суперечки. 

"Кілька тижнів тому на своєму програмному конгресі "Право і справедливість" напряму заявили, що допомога і співпраця з Україною буде залежати від прийняття Україною нашої позиції на спірні історичні питання, передусім УПА і Волинської різні, "Право і справедливість" вважає, що українці под нашим тиском мусять вивісити білий прапор і підтримати наш історичний погляд" – заявив політолог Адам Бальцер.

Третє місце у парламенті посідає партія з антиукраїнськими поглядами Кукіз-15. деякі її члени походять з радикальних націоналістичних угруповань і відкрито закликають до розірвання партнерства з Києвом. Експерті кажуть, що попри несприятливе політичне поле, від України залежить, як вона зможе побудувати стосунки із новою польською владою і які від цього отримає вигоди.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник.

Повʼязані теми:

Наступна публікація