Чиновників зобов'язали бути терплячими і не брати подарунків

Чиновників зобов'язали бути терплячими і не брати подарунків

Рада прийняла правила поведінки для чиновників / Фото: telegraf.by

Відтепер чиновники мають з повагою і терпінням ставитись до політичних і релігійних поглядів, неупереджено та об'єктивно діяти у відносинах з громадськістю.

Верховна Рада визначила правила етичної поведінки для високопосадовців і всіх чиновників, нижчих за рангом при виконанні ними посадових обов'язків.

Загальні положення законопроекту "Про правила етичної поведінки" визначають перелік осіб, на яких буде поширюватися чинність закону.

До них, зокрема, належать Президент, голова Ради і його заступники, депутати всіх рівнів, прем'єр-міністр, члени Кабінету Міністрів, керівники інших центральних органів виконавчої влади.

А також голова Служби безпеки України, генеральний прокурор, голова Національного банку, судді Конституційного Суду та інших судів. Також чинність закону поширюється на всіх нижчих за рангом чиновників.

Згідно із прийнятим законом, відповідні особи повинні терпляче, з повагою ставитися до політичних поглядів, ідеологічних течій і релігійних переконань інших осіб, а також діяти неупереджено у відносинах із громадськістю, незважаючи на особисті інтереси, свою прихильність або несприйняття інших осіб.

Чиновники повинні об'єктивно, неупереджено, компетентно, вчасно, результативно і з розумінням виконувати службові повноваження, рішення й доручення органів та осіб, яким вони підпорядковуються.

За порушення правил етичної поведінки чиновник може бути притягнутий до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності.

Крім того, парламент визначив правила поведінки чиновників, якщо їм пропонують одержання неправомірної вигоди або подарунка (пожертвування).

При цьому встановлено, що такі чиновники повинні невідкладно відмовитися від пропозиції, по можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію, залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі із числа колег по роботі, і письмово повідомити про інцидент своєму керівникові або колегіальному органу.

Ініціатори законопроекту - депутати Ради, які є членами парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Закон набуває чинності через 30 днів від дня його опублікування.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація