Членів ЦВК допитують у НАБУ. Магера не відкидає політичного впливу

Членів ЦВК допитують у НАБУ. Магера не відкидає політичного впливу

Андрій Магера / Фото: УНІАН

Слідом за ним на допит прийшла Жанна Усенко-Чорна. 

Заступника голови ЦВК Андрія Магеру допитували в Національному антикорупційному бюро щодо службових злочинів та чорної бухгалтерії Партії регіонів як свідка.

Про це він розповів журналістам, повідомляє espreso.tv.

"Досить вічливий був допит з боку слідчих. Порушень закону якихось відносно моїх прав я ніяких не помічав. Справа, як я вже казав, стосується так званих службових злочинів, тобто злочинів у сфері службової діяльності, тільки, очевидно, мова йде не про 368-ту статтю, а 369-ту статтю Кримінального кодексу України і стосується, зокрема, в тому числі нашумівшої справи про так звані амбарні книги Партії регіонів", - зазначив Магера.

Також він зауважив, що не може повідомити, які саме питання йому ставили слідчі.

"Але загалом це стосувалося, власне, тих подій, про які пишуть і ЗМІ, і інтернет-видання, і телеканали говорили про начебто причетність якихось осіб до певних зловживань, без згадки про прізвища, без згадки про суми тощо. Ви чудово розумієте, що в країні існує презумпція невинуватості, і когось зараз називати злочинцем було б неправильно", - наголосив Магера.

Також він здивувався, що проходить свідком.

"Свідок – це та людина, яка щось знає. Якщо такі факти мали місце, зі мною нічого не обговорювали", – зазначив заступник очільника ЦВК.

Як повідомляє УНІАН, Магера не виключає, що його допит пов'язаний з очікуваною кадровою ротацією у ЦВК попри запевнення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, що політики в цьому немає.

"Я говорив і підтверджую, що не виключаю, що мій виклик для дачі показів міг бути пов'язаний із змінами у складі ЦВК, тому що він стався саме сьогодні. По-друге, я не до кінця розумію, чи багатьом подобається чи ні моя позиція щодо неможливості проведення виборів на Донбасі зараз. Якщо комусь кортить проводити вибори на Донбасі попри невирішення питання контролю за українсько-російським кордоном, не випущено українських заручників на окупованій території Донбасу та не вирішено багато інших безпекових питань, проведення виборів там є неможливим", - наголосив Магера.

Також він пояснив, чому саме сьогодні його викликали на допит. "Цей тиждень є пленарним у парламенті. І там знаходиться подання президента, дві постанови. Перша - про звільнення членів ЦВК, друга - про призначення нових. І виключати цей чинник я би не став. Але впливати на мене у якийсь спосіб є безперспективним", - сказав Магера.

Крім того, на допит в Національне антикорупційне бюро України прийшла заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна, але вона не знає, у якій справі.

"Я не знаю, в якій справі, але, виходячи з інформації у ЗМІ щодо цього, то я не уявляю, як я можу бути корисною для слідства", - зазначила вона.

Усенко-Чорна додала, що, за неофіційною інформацією, усі її колеги отримали подібні повістки.

У прес-службі НАБУ виданню "Українська правда" повідомили, що детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викликали на допит Голову ЦВК Михайла Охендовського на 13 червня.

"Так, ми підтверджуємо, що пана Охендовського викликано на допит", - зазначили у прес-службі.

Раніше ЗМІ оприлюднили частину так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів - "амбарну книгу витрат Партії регіонів". У документі можна побачити кому, скільки та за які саме послуги платила партія у 2012 році. 

Своєю чергою, очільник Закарпатської області Геннадій Москаль заявляє, що списки отримувачів грошей із "чорної каси" Партії регіонів були викрадені під час підпалу центрального офісу Партії регіонів на вул. Липській у Києві 18 лютого 2014 року. Підпал був інспірований Службою безпеки України, стверджує він.

1 червня голова НАБУ Артем Ситник повідомив, що Трепак передав Національному антикорупційному бюро "чорну бухгалтерію" Партії регіонів за 2008 – 2012 роки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація